Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Obecně závazná vyhláška č. 2/2006 obce Žatčany

  ze dne 27.12.2006, o závazných částech územního plánu
obce   Ž A T Č A  N  Y 
—————————————————————————————————————————————
Zastupitelstvo obce  Žatčany  na základě schváleného územního plánu obce Žatčany  vydává dle ustanovení § 84 odst. 2 písm. b) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích, v platném znění, a v souladu s ustanovení § 29 odst. 3 zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, v platném znění, dne 27.12..2006  tuto obecně závaznou vyhlášku, kterou je vyhlášena závazná část územního plánu.
 
 
POKRAČOVÁNÍ
 
Článek 5
VYUŽITÍ PLOCH A JEJICH USPOŘÁDÁNÍ
 
 
5.1  Vymezení zastavitelných ploch pro bydlení
 
B1      Plocha pro bydlení v lokalitě „Malé zahrady“ (též Za školou) v severní části obce od konce ulice Zahrady k Litavě. Plocha má velikost 1,17 ha.
B2      Plocha pro bydlení v lokalitě „Odměry“ uprostřed obce. Jedná se o malou plochu podél stávající cesty od ulice Za humny směrem k potoku. Plocha má velikost 0,09 ha.
B3      Plocha pro bydlení v lokalitě „Ovčírny“ v jižní části obce. Jedná se o plochu podél severní strany navržené místní komunikace DM1 mezi ulicemi Třebomyslice a K Nesvačilce. Plocha má velikost 1,81 ha.
B4      Plocha pro bydlení v lokalitě „Ovčírny“ v jižní části obce. Jedná se o plochu podél jižní strany navržené místní komunikace DM1 mezi ulicemi Třebomyslice a K Nesvačilce. Plocha má velikost 0,66 ha.
B5      Plocha pro bydlení v lokalitě „Ovčírny“ v jižní části obce. Jedná se rovněž o plochu podél jižní strany navržené místní komunikace DM1 mezi ulicemi Třebomyslice a K Nesvačilce. Plocha má velikost 1,04 ha.
B6      Plocha pro bydlení v lokalitě „Ovčírny“ v jihovýchodní části obce. Jedná se o menší plochu u výjezdu navržené místní komunikace DM1 na ulici K Nesvačilce. Plocha má velikost 0,21 ha.
 
B7      Plocha pro bydlení v lokalitě „Ovčírny“ v jihovýchodní části obce. Jedná se rovněž o menší plochu u výjezdu navržené místní komunikace DM1 na ulici K Nesvačilce. Plocha má velikost 0,12 ha.
B8      Plocha pro bydlení v lokalitě „Malá niva“ u východního okraje obce. Jedná se o plochu souběžnou podél navržené místní komunikace v lokalitě Malá niva, část bližší k obci. Plocha má velikost 1,56 ha.
B9      Plocha pro bydlení v lokalitě „Malá niva“ u východního okraje obce. Jedná se o plochu podél navržené místní komunikace v lokalitě Malá niva, část vzdálenější od obce. Plocha má velikost 1,62 ha.
B10    Plocha pro bydlení v lokalitě „Odměry“ na jihozápadním okraji obce. Jedná se o menší plochu u stávající komunikace, která vede od hřbitova směrem k rybníku Ovčírny. Plocha má velikost 0,25 ha.
B11    Plocha pro bydlení „Ovčírny - Nad rybníkem“ v jižní části obce. Jedná se o plochu podél severní strany navržené místní komunikace DM7 Nad rybníkem. Plocha má velikost 1,02 ha.
B12    Plocha pro bydlení v lokalitě „Nad rybníkem“ v jižní části obce. Jedná se o plochu podél jižní strany navržené místní komunikace DM7 Nad rybníkem. Plocha má velikost 1,03 ha.
B13    Plocha pro bydlení v lokalitě „Nad rybníkem“ v jižní části obce. Jedná se o plochu podél navržené místní komunikace DM7 Nad rybníkem. Plocha má velikost 0,82 ha.
B14    Plocha pro bydlení v lokalitě „na Šanhaji“ na jihozápadním okraji obce. Jedná se o plochu mezi mechanizačním střediskem a Hranečnickým potokem podél navržené místní komunikace DM4. Plocha má velikost 0,63 ha.
B15    Plocha pro bydlení v lokalitě „k Nesvačilce“ na jihozápadním okraji obce. Jedná se o plochu podél sinice III. třídy vedoucí z obce směrem na Nesvačilku. Plocha navazuje na stávající uliční zástavbu a má velikost 0,27 ha.
 
 
 
 
5.2  Vymezení zastavitelných ploch pro veřejnou občanskou vybavenost
 
OV2   Plocha pro občanskou vybavenost v jižní části obce za mateřskou školou. Plocha má velikost 0,28 ha.
 
 
5.3  Vymezení zastavitelných ploch pro smíšené komerční využití
 
S3      Plocha pro smíšené využití v lokalitě „Odměry“ na jižním okraji obce. Jedná se o plochu stávající zahrádkářské kolonie. Plocha má velikost 1,52 ha.
 
 
 
5.4  Vymezení zastavitelných ploch pro zemědělskou, průmyslovou a řemeslnou výrobu
 
V1      Plocha pro výrobu za Žatčanským dvorem na západním okraji obce. Jedná se o plochu, která navazuje na areál dvora jižním směrem k Hranečnickému potoku. Plocha má velikost 2,51 ha.
 
 
 
5.5  Vymezení zastavitelných ploch pro rekreaci, sport a zábavu
 
RS1   Plocha pro rekreační zázemí Žatčanského rybníka za Litavou na severozápadním okraji obce. Plocha má velikost 0,58 ha.
RS2   Plocha pro rozšíření sportovního areálu SK Žatčany na severovýchodním okraji obce mezi stávajícím hřištěm a silnicí II. třídy. Plocha má velikost 0,53 ha.
RS3   Plocha pro venkovní společenské akce u rybníka Ovčírny na jižním okraji obce. Zastavitelná část má velikost 0,01 ha.
 
 
5.6  Zásady uspořádání dopravních zařízení
 
·         Letecká, vodní a železniční doprava
Letecká, vodní a železniční doprava nemá (zatím) na území Žatčan svá zařízení.
·         Silniční doprava
Silnice jsou na území Žatčan stabilizované a budou upravovány ve stávajících trasách. Mimo zastavěné a zastavitelné území budou úpravy silnice II/416 prováděny v kategorii S 9,5/80, u silnice III/4167 v kategorii S 7,5/60(50). V zastavěném a zastavitelném území budou úpravy obou silnic prováděny v kategorii MS 9/50, ve funkční třídě B2. Jsou navrženy 3 nové vjezdy - výjezdy na silnici II/416 a 1 vjezd - výjezd na sinici III/1467 pro napojení navržených místních komunikací DM1-3.
·         Místní komunikace (místní doprava)
Stávající místní komunikace jsou v ÚPO respektovány ve svých polohách. Pro dopravní obsluhu rozvojových ploch jsou navrženy následující místní komunikace (MK) :
DM1   místní komunikace pro obytné plochy v lokalitě Ovčírny
DM2   místní komunikace pro smíšenou komerční plochu v lokalitě Odměry
DM3   místní komunikace pro obytné plochy v lokalitě Malá niva.
DM4   místní komunikace pro obytnou plochu na Šanhaji
DM5   místní komunikace pro obytnou plochu v lokalitě Malé zahrady (Za školou)
DM6   místní komunikace pro občanskou plochu za mateřskou školou
DM7   místní komunikace pro obytnou plochu Nad rybníkem
Místní komunikace budou spravovány v kategorii MO 6/30, ve funkční třídě C3. V obci jako komunikace zklidněné v obytné zóně podle TP 103.
·         Účelové komunikace (zemědělská doprava)
Stávající účelové komunikace jsou v ÚPO respektovány ve svých polohách. Pro obsluhu území jsou navrženy následující účelové komunikace (polní cesty) :
U1      záhumenní cesta podél oplocení rostlinné farmy souběžná s ulicí U dvora
U2      záhumenní cesta za plochou B1 v lokalitě Malé zahrady
U3      záhumenní cesta za plochou B3 v lokalitě Ovčírny
U4      záhumenní cesta mezi plochou OV3 a plochou B3 za mateřsdkou školou
U5      záhumenní cesta mezi plochami B4-5 a plochami B11, B13 v lokalitě Ovčírny
U6      záhumenní cesta mezi plochami B3-5 a plochou B6 v lokalitě Ovčírny
U7      záhumenní cesta mezi plochami B11-12 a plochou B7 v lokalitě Nad rybníkem
U8      záhumenní cesta za plochou B9 v lokalitě Malá niva
U9      účelová komunikace podél sinice II/416 z obce směrem na Újezd u Brna
U10    účelová komunikace podél levého břehu Litavy v lokalitě Malé zahrady
U11    účelová komunikace podél pravého břehu Litavy od farmy směrem k silnici II/380
U12    zemědělská komunikace od tiskárny východním směrem k mostu silnice II/416
U13    zemědělská komunikace (obchvat) vedle rybníka H2 k silnici III/1467
U14    záhumenní cesta mezi plochou B10 a plochou S3 v lokalitě Odměry
·         Parkoviště automobilů (doprava v klidu)
Stávající parkovací stání jsou v ÚPO respektována ve svých polohách. Pro zajištění dostatečné kapacity parkovacích ploch jsou (především v místech s veřejnými stavbami) navržena následující parkoviště aut :
DP1      parkoviště u plochy RS1 za Litavou (pro rekreační zónu Žatčanského rybníka)
DP2      parkoviště před plochou S2 na ulici U dvora
DP3      parkoviště u plochy S3 v lokalitě Odměry
DP4      parkoviště u domu služeb na ulici Třebomyslice
DP5      parkoviště před mateřskou školou na ulici Za humny
DP6      parkoviště před prodejnou potravin naproti Orlovny
DP7      parkoviště před domy or. č. 286, 306, 16, 52 na návsi (pro radnici)
DP8      parkoviště vedle domu or. č. 1 na návsi (pro kostel a hostinec)
DP9      parkoviště vedle domu or. č. 27 na návsi (pro školu a kostel)
DP10    parkoviště na ulici Kousky
DP11    parkoviště u Sokolovny na začátku ulice K Nesvačilce
U nové výstavby bude třeba v rámci územního (a sloučeného stavebního) řízení vyžadovat řešení odstavování vozidel v objektu, příp. na pozemku stavebníka.
·         Pěší doprava
Pěší doprava bude v Žatčanech provozována na stávajících chodnících a na zklidněných míst. komunikacích. Chodníky budou provedeny podél všech silnic a místních komunikací v místech s přilehlou zástavbou.
·         Veřejná hromadná doprava
Žatčany jsou zapojeny do integrovaného dopravního systému (IDS) linkové veřejné silniční dopravy. Dle potřeby budou provedeny úpravy zastávek v obou směrech podle normového řešení, které bude vyhovovat pro kloubové autobusy IDS. Na autobusové zastávce U mlýna je navrženo posunutí zastávkového pruhu pro autobusy na jižní straně silnice II/416.
 
 
 
5.7  Zásady uspořádání občanského (a sportovního) vybavení
 
Stávající občanská a sportovní vybavenost je v ÚPO respektována ve svých areálech. Rozvoj občanské vybavenosti v oblasti komerce a služeb bude umožněn i v obytné zástavbě Žatčan. U stávajících i budoucích zařízení bude platit, že jejich ev. negativní vliv na okolí nebude moci přesahovat hranici vlastního pozemku. V ÚPO jsou navrženy 2 nové plochy pro občanskou vybavenost, 3 plochy pro smíšené komerční využití a 3 plochy pro rekreaci, sport a zábavu :
OV1   plocha pro občanskou vybavenost na návsi (po asanaci domu or. č. 36)
OV2   plocha pro veřejnou občanskou vybavenost za mateřskou školou
S1      plocha „Žatčanský mlýn“ v areálu stávajícího dvora
S2      ubytovací a komerční zařízení na konci ulice U dvora
S3      plocha pro smíšené a komerční využití v lokalitě „Odměry“
RS1   plocha pro rekreační zázemí navrženého Žatčanského rybníka za Litavou
RS2   plocha pro rozšíření sportovního areálu SK Žatčany směrem k silnici II. třídy
RS3   plocha pro venkovní akce u rybníka Ovčírny
 
 
 
5.8  Zásady pro uspořádání technického vybavení
 
·         Zásady pro zásobování obce elektrickou energií
Stávající vedení VVN (110, 220, 400 kV) a VN (22kV) budou v území respektována včetně ochranných pásem. V souvislosti s urbanistickým návrhem, především s návrhem ploch pro bydlení, jsou v ÚPO navrženy následující změny na síti VN a trafostanic (TR) :
-          Stávající venkovní vedení VN 22 kV přes lokalitu Ovčírny k TR U sokolovny se zruší a bude provedeno nové venkovní vedení VN k navržené TR4 v lokalitě.
-          Stávající venkovní vedení VN 22 kV k TR ČSO se částečně přeloží. Bude provedeno nové venkovní vedení a odbočka VN k navržené TR6 v lokalitě Malá niva.
-          Na jižním okraji obce bude provedena nová odbočka venkovního vedení VN 22kV k navržené TR5 v lokalitě Odměry.
Stávající rozvody NN 400/230V budou v Žatčanech rozšiřovány podle potřeby obce. Venkovní rozvody NN by měly být v prostorách návsi postupně převedeny do kabelového provedení. V souvislosti s urbanistickým řešením je navrženo rozšíření rozvodů NN do všech ploch navržených pro bydlení, ploch pro občanskou, rekreační a sportovní vybavenost, do ploch pro smíšené komerční využití a ploch pro výrobu. Rozvody NN budou řešeny v souběhu se stávajícími a navrženými místními komunikacemi. Z navržených trafostanic TR4-6 budou provedeny i rozvody, které budou zapojeny do stávající sítě NN za účelem jejího posílení. Rozvody el. energie budou koncipovány, projektovány a prováděny podle pokynů správce elektrické rozvodné sítě.
 
·         Zásady pro zařízení spojů
Stávající slaboproudá zařízení budou v území respektována včetně jejich ochranných pásem Je počítáno se zavedením slaboproudých kabelů do všech ploch navržených pro výstavbu.
 
·         Zásady pro zásobování obce plynem
Stávající plynárenská zařízení budou v území zachována a respektována vč. jejich ochranných pásem. V souvislosti s urbanistickým řešením je navrženo rozšíření středotlakých plynových rozvodů do všech ploch navržených pro bydlení, ploch pro občanskou, rekreační a sportovní vybavenost, do ploch pro smíšené komerční využití a ploch pro výrobu. Rozvody plynu budou řešeny v souběhu se stávajícími a navrženými místními komunikacemi. Distribuční rozvody plynu budou koncipovány, projektovány a prováděny podle pokynů správce jejich sítě.
 
·         Zásady pro zásobování obce pitnou vodou
Obec je napojena na Vírský oblastní vodovod (VOV), který bude v území respektován. V souvislosti s urbanistickým řešením je navrženo rozšíření pitného vodovodu do všech ploch navržených pro bydlení, pro občanskou, rekreační a sportovní vybavenost, do ploch pro smíšené komerční využití a pro výrobu. Vodovodní rozvody budou řešeny v souběhu se stávajícími a navrženými místními komunikacemi. Nové řády budou zaokruhovány do stávající vodovodní sítě. Rozvody vodovodu budou koncipovány, projektovány a prováděny podle pokynů jejich majitele a správce. Na území vdohospodářských ochranných pásem je nutno respektovat omezení stanovená jejich právními předpisy.
 
·         Zásady pro závlahová zařízení
Území Žatčan je zapojeno do zemědělského závlahového systému. Hlavní závlahové řády budou v území respektovány. V případě realizace vodní nádrže H2 na Hranečnickém potoce bude dotčený řád přeložen.
·         Vymezení ploch pro navržené vodní nádrže
H1      Plocha pro obnovu Žatčanského rybníka je vymezena za Litavou severozápadně od obce. Vodní plocha je navržena o velikosti 15,57 ha. Nádrž bude mít rekreační funkci a bude provedena v takovém tvaru, aby bylo možno zachovat stávající vedení VVN el. energie a VTL plynu. Pro napouštění Žatčanského rybníka bude zřízeno napouštěcí rameno z Litavy.
H2      Plocha pro výstavbu vodní nádrže na Hranečnickém potoce je vymezena jižně od obce. Vodní plocha je navržena o velikosti 2,51 ha nad mostem silnice III/4167.
·         Zásady pro odkanalizování obce
Kanalizace je navržena jako oddílná, tzn. že se vybuduje nová splašková kanalizace a povrchové vody budou odvedeny stávající kanalizací ve funkci kanalizace dešťové. Splašková kanalizace bude odváděna výtlačným potrubím podél silnice a Litavy do ĆOV v sousední obci Měnín. V souvislosti s urbanistickým řešením je navrženo rozšíření návrhu kanalizace do všech ploch navržených pro bydlení, pro občanskou, rekreační a sportovní vybavenost, do ploch pro smíšené komerční využití a pro výrobu. Kanalizační řády budou řešeny v souběhu se stávajícími a navrženými místními komunikacemi. Pro odvedení dešťových vod budou v maximálně možné míře použity stávající otevřené příkopy. Kanalizace bude koncipována, projektována a prováděna podle pokynů jejího správce v souladu s platnou legislativou.
 
 
5.9  Vymezení územního systému ekologické stability
 
V Žatčanech jsou navrženy prvky ÚSES na regionální a na lokální úrovni. Regionální ÚSES tvoří na území Žatčan jednu mezofilní (suchou) větev. Lokální ÚSES je navržen ve 2 mezofilních a 3 hydrofilních (mokrých) větvích. Navržený ÚSES v Žatčanech tvoří čtrnáct biokoridorů K1-14 a osm biocenter C1-8 :
K1      Lokální biokoridor toku Litavy, hydrofilní větev mezi biocentry C1 a C2.
K2      Lokální biokoridor toku Litavy, hydrofilní větev mezi biocentrem C2 a hranicí katastru Měnín.
K3      Lokální biokoridor toku Hranečnického potoka, hydrofilní větev mezi biocentrem C6 a hranicí katastru Měnín.
K4      Lokální biokoridor toku Hranečnického potoka, hydrofilní větev mezi biocentry C5 a C6.
K5      Lokální biokoridor toku Hranečnického potoka, hydrofilní větev mezi biocentry C4 a C5.
K6      Lokální biokoridor toku Hranečnického potoka, hydrofilní větev mezi biocentry C3 a C4.
K7      Regionální biokoridor RK 1511, mezofilní větev mezi biocentrem C5 a hranicí katastru Újezd u Brna.
K8      Regionální biokoridor RK 1511, mezofilní větev mezi biocentry C5 a C8.
K9      Regionální biokoridor RK 1511, mezofilní větev mezi biocentrem C8 a hranicí katastru Měnín.
K10    Lokální biokoridor na jihu katastru obce, mezofilní větev mezi biocentrem C8 a hranicí katastru Moutnice.
K11    Lokální biokoridor podél východní hranice katastru obce, mezofilní větev mezi biocentrem C4 a regionálním biokoridorem RK 1511.
K12    Lokální biokoridor v jihovýchodním cípu katastru obce, mezofilní větev mezi biocentrem C4 a hranicí katastru Nesvačilka.
K13    Lokální biokoridor navrženého napájecího ramene Žatčanského rybníka (z Litavy), hydrofilní větev mezi biocentrem C2 a biokoridorem K2. K13 se uprostřed dotýká biocentra C7.
K14    Lokální biokoridor okolo břehu navrženého Žatčanského rybníka, hydrofilní větev mezi biocentrem C7 a biokoridorem K2.
C1      Lokální biocentrum „Proskorky“ na levém břehu Litavy, na severovýchodním okraji katastru Žatčan, hydrofilní. Plocha biocentra C1 je 1,50 ha.
C2      Lokální biocentrum „U hřiště“ na levém břehu Litavy, na severním okraji obce, hydrofilní. Plocha biocentra C2 je 2,85 ha.
C3      Lokální biocentrum „Kandia“ na levém břehu Hranečnického potoka, v jihovýchodním cípu katastru Žatčan, hydrofilní. Plocha biocentra C3 je 1,50 ha.
C4      Lokální biocentrum „Přední spodky“ na pravém břehu Hranečnického potoka, na východním okraji katastru, hydrofilní i mezofilní (kombinované). Plocha biocentra C4 je 3,26 ha.
C5      Lokální biocentrum „Za hranečníky“ na toku Hranečnického potoka, v jižní části katastru Žatčan, mezofilní i hydrofilní (kombinované). Biocentrum je vloženo do regionálního biokoridoru RK 1511. Plocha biocentra C5 je 3,05 ha.
C6      Lokální biocentrum „Loučky“ na toku Hranečnického potoka, na jihovýchodním okraji obce, po obou stranách silnice III/4167, hydrofilní. Plocha biocentra C6 je 3,73 ha.
C7      Lokální biocentrum „U rybníka“ (Žatčanského) na levém břehu jeho navrženého napouštěcího ramene z Litavy, na severním okraji obce, po obou stranách místní komunikace (směrem na PP Písky), hydrofilní.
C8      Lokální biocentrum „Vinohrádky“, v jižní části katastru Žatčan, mezofilní. Biocentrum je vloženo do regionálního biokoridoru RK 1511. Plocha biocentra C8 je 3,67 ha.

 

Článek 6
VYMEZENÍ  ZASTAVITELNÉHO  ÚZEMÍ  OBCE
 
Vymezení zastavitelného území obce
 
Zastavitelná území obce Žatčany je vymezena dle platné legislativy. Takto vymezené plochy jsou v ÚPO určeny k zastavění pozemními stavbami.
Poznámky :
-           Do zastavitelných území nejsou zahrnuty plochy krajinných úprav - navržené rybníky, krajinná a rekreační zeleň a plochy navržených prvků ÚSES.
-           K zastavitelným územím patří i některé navržené místní komunikace (DM), které jsou popsány v článku 5.6.
-           Nejsou zde uvedeny plochy navržené v SZÚO. Plochy v SZÚO jsou zastavitelným územím vždy.
 
 
Článek 7
LlMITY VYUŽITÍ ÚZEMÍ A OMEZENÍ ZMĚN V UŽÍVÁNÍ STAVEB
7.1  Limity využití území
 
Vstupní limity využití území vyplývající z existujících právních předpisů a správních rozhodnutí jsou uvedeny v průvodní zprávě.
 
Nové limity využití území nejsou navrženy.
 
 
 Omezení změn v užívání staveb
 
Vzhledem k jejich v ÚPO navržené asanaci je v Žatčanech navrženo omezení změn v užívání dvou staveb :
1     hospodářské budovy na parcele č. 674 na ulici Třebomyslice
2     obytné budovy na parcele č. 155,  č. popisné  36 na nároží návsi
 
7.3  Plochy přípustné pro těžbu nerostů
 
Ve smyslu platné legislativy o ochraně a využití nerostného bohatství, nejsou na katastru Žatčan vyhodnocena výhradní ložiska nerostů, nebo jejich prognózní zdroje. Nejsou zde stanovena chráněná ložisková území, ani jejich dobývací prostory. Z výše uvedených důvodů nejsou v ÚPO vymezeny plochy přípustné pro těžbu nerostů, ani plochy pro její technické zajištění.

Článek 8
VYMEZENÍ  PLOCH PRO VEŘEJNĚ PROSPĚŠNÉ STAVBY

Územní plán vymezuje plochy pro veřejně prospěšné stavby a pro provedení asanačních úprav. Toto vymezení slouží jako podklad pro omezení vlastnických práv k pozemkům a stavbám, případně  vyvlastnění pozemků nebo staveb podle § 108 odst. 2 písmena a) a c) zákona č. 50/1976 Sb. v platném znění, pokud nebude možno řešení majetkoprávních vztahů dosáhnout dohodou nebo jiným způsobem.
 
V ÚPO Žatčany jsou vymezeny níže uvedené veřejně prospěšné stavby (VPS) :
 
1     Výstavba a rekonstrukce veřejné kanalizace a objektů s tím souvisejících
       To na různých pozemcích v obci i v katastru. Návrh kanalizace je vymezen především na pozemcích navržených místních komunikací.
 
2     Výstavba a rekonstrukce veřejných vodovodů a objektů s tím souvisejících
       To na různých pozemcích v obci i v katastru. Návrh vodovodů je vymezen především na pozemcích navržených místních komunikací. Patří zde i úpravy závlahových vodovodů.
 
3     Výstavba a rekonstrukce veřejných rozvodů plynu a objektů s tím souvisejících
       To na různých pozemcích v obci i v katastru. Návrh plynových zařízení je vymezen především na pozemcích navržených míst. komunikací.
 
4     Výstavba a rekonstrukce distribučních rozvodů elektrické energie a objektů s tím souvisejících
       Jedná se o vedení VVN, VN, NN, a trafostanice. To na různých pozemcích v obci i v katastru. Návrh elektrických zařízení je vymezen především na pozemcích navržených místních komunikací, ale i mimo ně.
 
5     Výstavba a rekonstrukce slaboproudých zařízení pro veřejnost, spojů a objektů s tím souvisejících
       To na různých pozemcích v obci i v katastru. Návrh slaboproudých zařízení je vymezen především na parcelách navržených míst. komunikací.
 
6     Výstavba a rekonstrukce veřejných dopravních zařízení - silnic, místních komunikací, zastávek veřejné dopravy a parkovišť automobilů
·           Místní komunikace
V souběhu s navrženými místními komunikacemi jsou vymezeny i výše uvedené inženýrské sítě (bude se jednat o společné koridory VPS) :
DM1   Místní komunikace (MK) pro obytné plochy v lokalitě Ovčírny.
DM2   Místní komunikace pro smíšenou komerční plochu v lokalitě Odměry.
DM3   Místní komunikace pro obytné plochy v lokalitě Malá niva.
DM4   Místní komunikace pro obnytnou plochu na Šanhaji.
DM5   Místní komunikace pro obytnou plochu Malé zahrady (Za školou).
DM6   Místní komunikace pro občanskou plochu za mateřskou školou.
DM7   Místní komunikace pro obytné plochy v lokalitě Nad rybníkem.
·          Zastávky veřejné dopravy
          Je vymezeno posunutí odbočovacího pruhu (zálivu) autobusové zastávky U mlýna na silnici II/416.
·          Parkoviště automobilů
DP1      Parkoviště u plochy RC1 za Litavou pro rekreační zónu Žatčanského rybníka.
DP2      Parkoviště před plochou S2 na ulici U dvora.
DP3      Parkoviště u plochy S3 v lokalitě Odměry.
DP4      Parkoviště u domu služeb na ulici Třebomyslice.
DP5      Parkoviště před mateřskou školou na ulici Za humny.
DP6      Parkoviště před prodejnou potravin naproti Orlovny.
DP7      Parkoviště před domy č.p. 286, 306, 16, 52 na návsi.
DP8      Parkoviště vedle domu č. p. 1 na návsi pro kostel a hostinec.
DP9      Parkoviště vedle domu č. p. 27 na návsi pro školu a kostel.
DP10    Parkoviště na ulici Kousky.
DP11    Parkoviště u Sokolovny na ulici K Nesvačilce.
 
7     Výstavba a rekonstrukce veřejných účelových komunikací a přístupových cest
U1      Záhumenní cesta za plochou S2 podél oplocení farmy.
U2      Záhum. cesta za plochou B1 v lokalitě Malé zahrady.
U3      Záhumenní cesta za plochou B3 v lokalitě Ovčírny.
U4      Záhumenní cesta mezi plochou OV3 a plochou B3 za mateřsdkou školou.
U5      Záhumenní cesta mezi plochami B4-5 a plochami B11, B13 v lokalitě Ovčírny.
U6      Záhumenní cesta mezi plochami B3-5 a plochou B6 v lokalitě Ovčírny.
U7      Záhumenní cesta mezi plochami B11-12 a plochou B7 v lokalitě Nad rybníkem.
U8      Záhumenní cesta za plochou B9 v lokalitě Malá niva.
U9      Účelová komunikace podél sinice II/416 z obce směrem na Újezd u Brna. UK je navržena po most přes Litavu.
U10    Účelová komunikace podél levého břehu Litavy v lokalitě Malé zahrady.
U11    Účelová komunikace podél pravého břehu Litavy v úseku od mostu za farmou směrem k silnici II/380.
U12    Zemědělská komunikace podél plochy ZK2 od tiskárny východním směrem k mostu silnice II/416.
U13    Zemědělská komunikace vedle rybníka H2 k silnici III/1467.
U14    Záhumenní cesta mezi plochou B10 a plochou S3 v lokalitě Odměry.
 
8     Výstavba veřejných vodních nádrží a objektů s tím souvisejících
H1   Obnova Žatčanského rybníka o ploše 15,57 ha a návrh jeho napouštěcího ramene z Litavy.
H2   Vodní nádrž (rybník) na Hranečnickém potoce o ploše 2,51 ha.
 
9     Výstavba objektů a areálů veřejné občanské vybavenosti
OV1   Výstavba objektu občanské vybavenosti na ploše uprostřed obce po asanaci domu č.p. 36 o velikosti 0,06 ha.
OV2   Areál pro veřejnou občanskou vybavenost za mateřskou školou v jižní části obce o velikosti 0,28 ha.
 
10    Výstavba objektů a areálů pro veřejnou rekreaci, sport a zábavu
RS1   Rekreační a sportovní zázemí navrženého Žatčanského rybníka za Litavou o ploše 0,58 ha.
RS2   Rozšíření sportovního areálu na severovýchodním okraji obce o ploše 0,53 ha.
RS3   Areál pro venkovní akce u rybníka Ovčírny na jižním okraji obce o ploše 0,52 ha. Zastavitelná část o ploše 0,01 ha.
 
 
Článek 9
VYMEZENÍ  PLOCH PRO ASANACE
 
V souvislosti s urbanistickým návrhem jsou v ÚPO Žatčany vymezeny níže uvedené asanace a asanační úpravy :
1     Asanace hospodářské budovy umístěné na parcele č. 674 na ulici Třebomyslice. Důvodem asanace je umožnění výstavby místní komunikace DM1 a jejího výjezdu na silnici II/416.
2     Asanace obytné budovy č. popisné 36 na nároží návsi. Důvodem asanace je uvolnění dopravního rozhledu v nepřehledné zatáčce silnice II/416 a záměr obce na výstavbu občanské vybavenosti.

 

ČÁST  III
ZÁVĚREČNÁ  USTANOVENÍ
 
Článek 10

ULOŽENÍ DOKUMENTACE

Dokumentace územního plánu obce Žatčany je uložena:
a)       na Obecním úřadě v Žatčanech
b)       na Stavebním úřadě v Sokolnicích
c)       na Městském úřadě Židlochovice - odbor územního plánu a stavebního úřadu
d)       na Krajském úřadě Jihomoravského kraje – odbor územního plánování a stavebního řádu.
 
 
Článek 11

ZRUŠOVACÍ USTANOVENÍ

Dnem účinnosti této obecně závazné vyhlášky se zrušuje obecně závazná vyhláška obce Žatčany  č.5/1995 o závazných částech územního plánu sídelního útvaru  Žatčany a obecně závazná vyhláška obce Žatčany  č.1/2002 o závazných částech změny č. I územního plánu sídelního útvaru  Žatčany.
 
 
Článek 12

ÚČINNOST

Tato vyhláška nabývá účinnosti 15. dnem po vyhlášení, tj.  12.1.2007.
 
V Žatčanech  dne  27.12.2006
 
 
 
........................................................                            ........................................................
 Ing. Zdeněk Svoboda                                                    Jaroslav Osička
místostarosta obce                                                       starosta obce
 
 
Vyvěšeno dne: 28.12.2006
 
Sejmuto dne: 12.1.2007