Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Kaple

Úvodní stránka > O obci > Pamětihodnosti > Kaple >

Hřbitovní kaple sv. Maří Magdalény

Kapli sv. Maří Magdalény nechala postavit v letech 1616 - 1618 rodina Mensdorfova, z níž pocházel olomoucký biskup Ditrichštejn. Traduje se, že byla zbudována zbylými 28 farníky, kteří v obci přežili morovou epidemii v roce 1616. Je v ní dřevěný oltář, upravený na Boží hrob a za ním napodobení krápníkové jeskyně se sochou světice. Na břidlicové střeše je korouhev s letopočtem 1618 a se znakem rodu Ditrichštejnů.

Při opravách kaple v r. 1984 byla korouhev obnovena a opatřena tímto ryteckým nápisem:

,,Svatá Maří z Magdaly, svatí Sedmipočetníci, orodujte u Boha za Moravany“.

Při opravách byla pořízena tato nová korouhev a dvouramenný Cyrilometodějský kříž, jako věrná kopie původně zhotovené při zřízení kaple M. Magdalény L.P. 1618. Původní kříž s korouhví byly umístěny v chrámovém depozitáři. Práci provedli Pavel Husák z Nesvačilky a Bořivoj Opluštil ze Žatčan. Rytecké práce František Polák ze Šlapanic.

Dále jsou po levé straně korouhve uvedena data: 1755, 1821, 1869, 1881, 1962, 1984, označující roky, ve kterých byla kaple opravována.

V roce 1984 byla na kapli provedena nová fasáda, v r. 1986 položena mramorová dlažba.

V letech 1997 - 1998 byla za přispění státu (80 tis Kč) kaple znovu zvenku i zevnitř opravena, kolem ní zbudován vzduchový kanál proti zemní vlhkosti, provedeny vnitřní sanační omítky, na fasádě obnoveny původní ozdobné prvky a fasáda barevně upravena podle doporučení památkářů. V roce 2001 byla zabudována nová okna.

Kaple je postavena v barokním slohu a je jako součást areálu kostela chráněnou kulturní památkou.