Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Žatčanský kostel uspěl v soutěži o nejlépe opravenou kulturní památku Jihomoravského kraje v roce 2019

Děkujeme vám všem za vaše hlasy, kterými jste podpořili žatčanský kostel Nejsvětější Trojice v soutěži "Nejlépe opravená kulturní památka Jihomoravského kraje v roce 2019". Soutěže se celkem účastnilo 39 památek z našeho kraje a náš žatčanský kostel získal nejvíce hlasů, přesně 2045! Na druhém místě se umístila radnice v Šatově s 1776 hlasy. Více informací o všech soutěžících památkách a výsledcích soutěže se můžete dočíst ZDE.

Žatčany, kostel Nejsvětější Trojice (soutěžní číslo 37) 

Kategorie: velké stavby

Umístění: Žatčany, okres Brno-venkov

Název památky, č. ÚSKP: kostel Nejsvětější Trojice, 46530/7-1101

Vlastník: Římskokatolická farnost Žatčany

Charakteristika: Původně románský kostel s gotickou a později barokní přestavbou tvoří spolu s raně barokní kaplí sv. Máří Magdalény, pozdně barokním kamenným křížem a ohradní hřbitovní zdí neobyčejně malebný a regionálně významný celek s nepopiratelnou umělecko-historickou hodnotou. Kostel situovaný na severním okraji obce je jednolodní orientovaná stavba s tříbokým závěrem a představenou čtyřbokou věží se zvonicovým patrem v průčelí. Hřbitovní kapli, nacházející se v bezprostřední blízkosti kostela, nechala v letech 1616–1618 postavit rodina Mensdorff-Pouilly na počest přežití obyvatel v době morové epidemie.

Opravy v roce 2019: Kostel s kaplí a hřbitovní zdí procházely postupnou obnovou od roku 2013 a veškeré práce byly v roce 2019 dokončeny. V rámci oprav došlo k odstranění poškozených fasádních omítek, vlhkostních defektů na fasádě kostela, opravě narušených omítek severního průčelí a následnému provedení finálního nátěru ve stávajícím barevném odstínu lomená bílá. Okenní a dveřní výplně byly přebroušeny, vyspraveny a opatřeny novým nátěrem ve shodném barevném odstínu. Do oprav byla začleněna i obnova ciferníků věžních hodin.

Zhodnocení: Oprava fasádních omítek završila veškeré dříve provedené práce na celkové obnově areálu kostela spojené s předchozími opravami raně barokní kaple a kamenné hřbitovní zdi. Díky kvalitně provedeným pracím byly odstraněny dlouhotrvající poruchy vnějšího pláště a kostel i nadále zaujímá místo nejhodnotnější historické dominanty obce.