Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Reportáž z vystoupení Začanských mužáků v Senátu

Ve čtvrtek 29. srpna 2019 se Začanští mužáci spolu se souborem Rozmarýna z Újezda u Brna a chasou ze Žatčan vydali směrem Praha, Malá Strana, Valdštejnská zahrada. Pod záštitou senátora našeho obvodu p. ing. Ivo Bárka se zúčastnili „Kulturního léta v Senátu“. Každý čtvrtek od začátku května do konce září se v nádherném prostředí Valdštejnské zahrady  konají koncerty z různých koutů republiky, které zaštituje příslušný senátor. 

Před samotným vystoupením se konala prohlídka všech prostor Senátu, kdy nás poutavým výkladem zaujala paní průvodkyně, a osobně se nám věnoval i pan senátor. Mohli jsme zasednout do lavic v jednacím sále, prohlédnout si nádherné  sály, dokonce si i zazpívat v budově Senátu. Zaujal nás zajímavý životopis Albrechta z Valdštejna i současná historie budovy.  

Mužáci, Rozmarýna a chasa vystoupili v prostorách saly terreny s tím nejlepším, co mají v repertoáru. Písničky střídaly taneční výstupy, následoval výběr z písní sebraných v Guberniální sbírce (1819) a pořad vrcholil pásmem z pořadu „Ta brněnská mája tenká“ z loňské Strážnice. Četné obecenstvo doplněné náhodně procházejícími skupinami cizinců si všechny účinkující nadšeně fotografovalo a bouřlivě aplaudovalo. Upoutaly je hlavně naše krásné kroje a veselá melodická hudba. Na závěr byla pořízena společná fotografie na schodech s panem senátorem a starostkou města Újezd u Brna p. Ing. M. Kozákovou. Vystoupení v Senátu České republiky je pro všechny účinkující jedním z vrcholů jejich dosavadní folklorní činnosti. 

Vladimíra Sedláčková, členka souboru Rozmarýna

Na internetových stránkách si ZDE můžete prohlédnout několik snímků ze zájezdu do Prahy a z vystoupení Začanských mužáků, žatčanské chasy a ženského pěveckého souboru Rozmarýna ve Valdštejnské zahradě ve čtvrtek 29. srpna 2019 v rámci Kulturního léta v Senátu.