Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Zpravodaj Památníku písemnictví na Moravě LITERKA

Památník písemnictví na Moravě představuje březnové číslo informačního zpravodaje Památníku písemnictví na Moravě

L I T E R K A

a současně Vás zve na výstavu

D E S Á T Á    M Ú Z A,

která bude zahájena vernisáží s hudebním doprovodem 11. dubna 2024 v 17:00 hodin. 

Alžběta Johanna Westonia (1582–1612), první spisovatelka v dějinách české literatury, vynikala svým vzděláním i básnickou tvorbou. Současníci ji označovali jako druhou Sapfó či desátou Múzu. Pocházela z Anglie, většinu svého života však strávila v rudolfinské Praze. Jako nevlastní dcera slavného alchymisty Edwarda Kelleyhose stala součástí kulturní elity své doby. Skládala latinské verše – byla první a na dlouhou dobu jedinou básnířkou spjatou s českými zeměmi. Přátelství ji pojilo s řadou dalších věhlasných humanistických tvůrcův Čechách i v Evropě.

Výstava se zaměřuje na výjimečný život básnířky Westonie a prostřednictvím novodobých překladů nabízí pohled do jejího díla. Vystaveny jsou latinské originály sbírekPoëmata (1602) a Parthenicon(1610), přičemž první z nich je u nás dochována pouze ve dvou exemplářích.Druhá se v knihovnách vyskytuje o něco hojněji, vystavovaný kusvšakpochází z rajhradské benediktinské knihovny a nebyl dosud nikde prezentován.

Pozornost bude zaměřena také na renesanční každodennost a vzdělanost. Nebude chybět ani fenomén alchymistů u rudolfínského dvora, v jehož blízkosti se básnířka pohybovala, a přiblížení osobnosti Edwarda Kelleyho. Návštěvníci mohou zhlédnout řadu unikátních exponátů z muzejních sbírek: renesanční nábytek, skleněné nádoby, vitráže, šperky, mince z doby Rudolfa II., hodiny a hodinky nebo dobovoukeramiku. Westoniino dílobude doplněno originály knih slavných českých či evropských humanistických vzdělanců: Tadeáše Hájka z Hájku, Daniela Adama z Veleslavína, Oswalda Crolla či Daniela Heinsia.

Výstava bude otevřena od 11. 4. 2024 do 13. 10. 2024.

Více informací se můžete dočíst na internetových stránkách www.muzeumbrnenska.cz.