Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Žádost Národního muzea v Praze

Národní muzeum se obrací k široké veřejnosti se žádostí o pomoc při sběru dokumentů, fotografií a předmětů vztahujících se k tématu parlamentních VOLEB v českých zemích ve dvacátém století. Zaslané artefakty obohatí naše poznatky o tomto fenoménu a budou rovněž využité na výstavě Národního muzea s názvem „VOLBY“, jež se bude konat v Národním památníku na Vítkově ve druhé polovině roku 2011. Posléze budou uloženy v depozitářích NM a budou přístupné pro badatele i pro využití na dalších výstavách. Žádáme ty, kteří mají ve svém vlastnictví některý z níže uvedených artefaktů a byli by rádi, aby zůstaly zachovány i pro další generace, aby takové předměty věnovali Národnímu muzeu pro výstavní a dokumentační účely.

I) Hmotné artefakty

1. „Volební“ předměty – např. volební urny, slavnostní výzdobu volebních síní, odznaky, a další předměty spojené s konáním voleb, i s předvolební kampaní.

2. Případné písemné dokumenty spojené s konáním voleb – volební letáky, velkoformátové volební plakáty, volební brožury, volební lístky, „lidovou tvořivost“, karikatury, „ilegální“ tisky, texty básní a písní apod.

3. Další výtvory lidské tvořivosti spojené s fenoménem voleb

 II ) Fotografická dokumentace

 1. Dobové fotografie všech aktivit spojených konáním voleb – fotografie volebních dnů, předvolebních kampaní, volebních místností, voličů, atd.

2. Nápisy na veřejných místech – veršované či jinak standardizované.

III) Nepublikované vzpomínky, paměti, autobiografické poznámky, nahrané či nafilmované (audio/video) záznamy a vzpomínky

Máme zájem o všechny fenomény výše uvedeného typu, vytvořené v období let 1918–1992.

Sbírka nemá časově omezenou platnost, předměty a věci je možné darovat kdykoliv.

Kontakt:
Mgr. Tomáš Bursík;                           PhDr. Ivan Malý
email: tomas_bursik@nm.cz;             ivan_maly@nm.cz
tel.: (+ 420) 222 781 676                    tel.: (+420) 222 781 676
mobil: (+420) 725 371 054

Národní muzeum
Oddělení novodobých českých dějin
Václavské náměstí 68
115 79 Praha 1