Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Újezdská Rozmarýna bude mít své první CD

ÚJEZDSKÁ ROZMARÝNA BUDE MÍT SVÉ PRVNÍ CD!

Ženský pěvecký soubor Rozmarýna vznikl v Újezdě u Brna v roce 1986, první vedoucí souboru byla PaeDdr. Jarmila Procházková, ředitelka základní školy. Později se stal součástí založeného spolku Újezdská Rozmarýna, z. s. Scházíme se jednou týdně, většinou doma u paní Jarmily Žaludové, další vedoucí a jedné ze zakladatelek souboru. V současné době je naší vedoucí Mgr. Michaela Kyselková. Máme 16 členek, žen všech věkových kategorií z Újezdu u Brna a okolních obcí. Jako jeden z mála souborů se věnujeme téměř výhradně písním z regionu Brněnska, které byly již většinou zapomenuty. Zdrojem písní nám jsou například sbírky Františka Bartoše, Františka Sušila, Josefa Černíka, Františky Kyselkové, Rudolfa Kučery, Guberniální sbírka. Naší snahou je znovu připomínat veřejnosti písně, které zpívali naši předci. Každý rok na podzim pořádáme „Folklorní podvečer s Rozmarýnou“, kde vystupují jak místní soubory, tak i hosté, často jsou to I folklorní soubory z jiných regionů. Podařilo se nám vydat 3 zpěvníky s písněmi z Brněnska a vystřihovánku Újezdský betlém. Pořádaly jsme také výstavy, přednášky a besedy, stále účinkujeme při kulturních a folklorních akcích v Újezdě a okolí. Od svého založení zpíváme v újezdských krojích, které jsme si pořídily po konzultacích s etnografkou paní Zdenkou Jelínkovou, pracovnicí Etnologického ústavu AVČR v Brně. Postupně jsme naše kroje doplnily o více variant, podle příležitosti, ke kterým je nosíme.

Často vystupujeme společně se Začanskými mužáky, mezi naše společné významné úspěchy patří účast v pořadu „Ta brněnská mája tenká“ na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici 2018, tento pořad získal Laureáta festivalu. Společně jsme zpívali také v rámci Kulturního léta v Senátu v roce 2019, na Mezinárodních folklorních festivalech v Dambořicích a v Brně v roce 2022. V roce 2020 jsme natočili videozáznam v těšanské kovárně pro online ifolklorní Strážnici (MFF 2020). Ze stejného roku je také video z kosení trávy v Žatčanech. Oba filmy pro nás natočila fotografka a umělkyně Jitka Havlová. Rozmarýna se pravidelně prezentuje na přehlídce „Brněnsko tančí a zpívá,“ a to již od roku 1987. Postupně obnovujeme staré lidové tradice, jako kosení trávy, zalikování svatebčanů, házení nevěstě, čepení nevěsty. V roce 2021 se oba soubory významně podílely na průběhu skutečné krojované svatby. Svá vystoupení doplňujeme regionálními tanci.

Jsme velmi rádi, že se nám po 37 letech od našeho vzniku naskytla mimořádná příležitost natočit písně z našeho regionu s doprovodem malé kapely Brněnského rozhlasového orchestru lidových nástrojů (BROLN). Na tomto CD zpívá Újezdská Rozmarýna a jako hosté také Začanští mužáci. Písně upravil Pavel Trkan, který je také autorem aranžmá. Hudební režii pro nás zajistil Antonín Špaček. Hudební nosiče s písněmi z regionu Brněnska jsou výjimečné a je jich opravdu velmi málo. Natáčení probíhalo v Českém rozhlasu Brno, velmi děkujeme za podporu také dalším přispěvatelům, především JMK, MěÚ Újezd u Brna, OÚ Žatčany a OÚ Sokolnice. Všechny vás srdečně zveme na slavnostní koncert, spojený se křtem našeho CD s názvem “V našé zahrádce”, který proběhne 25. 11. 2023 v Sálu Milosrdných bratří v Brně na Vídeňské ulici č. 228/7. Doufáme, že vám naše CD přinese do srdce radost a také hrdost na to, odkud pocházíme. Přejeme vám příjemný zážitek a poslech.

Napsala členka souboru Mgr. Karla Jarošová.

1. ukázka z nového CD - píseň "Za našima za humnama":

2. ukázka z nového CD - píseň "Zapomněl sem doma gati":