Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Reportáž z Moravského plesu v Praze

V sobotu 22. 2. 2020 se osm statečných z žatčanské chasy vydalo na 64. tradiční Moravský ples v Praze, který se konal v krásném paláci Žofín. Autobus nás vyzvedl v deset hodin na zastávce Náves, odkud jsme i s dalšími kamarády z čejkovické, hovoranské, mikulčické, dambořické, bohumilické a krumvířské chasy vyrazili do hlavního města, a pro nás hlavně na místo dění, Prahy. Cesta byla plná zábavy, hlasitého smíchu, přátelství, zpěvu a ani nějaká ta tekutina do suchých hrdélek, aby se nám dobře zpívalo, nechyběla.

Po několika hodinách veselého juchání jsme dorazili k paláci, kde jsme dostali pokyny od pořadatelů a šli se nastrojit do našich krásných žatčanských krojů, abychom poté mohli odzkoušet slavnostní nástup (defilé) i moravskou besedu, které jsme v deset hodin předvedli a odtančili s ladnou lehkostí před zraky mnoha diváků "naostro". Mezi zkouškou besedy a besedou samotnou jsme také navštívili Karlův most, kde jsme budili velkou pozornost všech lidí, kterým jsme poskytli nezapomenutelný zážitek v podobě "krojovaných z Moravy". Dále po odtančení besedy následovala volná zábava při tónech cimbálových i dechových muzik rozmístěných různě po sálech Žofína. Zábava byla v plném proudu až do dvou hodin ranních, kdy jsme se odebrali směrem k našim domovům. Po náročném dni byla cesta domů klidnější, jelikož byli cestující už velice znaveni. Návrat se konal v brzkých ranních hodinách.

Celou Prahu jsme hrdě reprezentovali Žatčany, žatčanský folklor a rádi bychom si to příští rok opět zopakovali. V neposlední řadě bychom chtěli poděkovat obci za příspěvek na tuto akci. Děkujeme!

za žatčanské účastníky zájezdu napsala Aneta Báderová