Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Aktuality z Jihomoravského kraje 6/2019

Změny v uznávání jízdenek na železnici

V posledních týdnech byly v médiích prezentovány informace o prodeji a uznávání jízdních dokladů ve vlacích objednávaných Jihomoravským krajem a sousedními kraji od 1.1.2020. Informace byly v některých případech zkreslené a vzbudily mezi obyvateli kraje nemalé emoce. Oficiální vyjádření Jihomoravského kraje k tomuto tématu, které můžete zveřejnit na obecních webových stránkách, najdete zde.

Kraj má schválený rozpočet na rok 2020

Zastupitelstvo Jihomoravského kraje na svém zasedání 12.12.2019 napříč politickými kluby schválilo rozpočet Jihomoravského kraje na rok 2020. Výši rozpočtu Jihomoravského kraje na rok 2020 ovlivňuje významná investiční akce – nákup železničních elektrických jednotek (ŽEJ).
Rozpočet příjmů JMK na rok 2020 byl stanoven ve výši 11.089.933 tis. Kč, rozpočet výdajů Jihomoravského kraje na rok 2020 činí 12.028.914 tis. Kč. Rozpočet příjmů je tak o 938.981 tis. Kč nižší než rozpočet výdajů. Po vyloučení vlivu nákupu ŽEJ schodek rozpočtu činí 470.981 tis. Kč. Více zde.

Nové vlaky i opravené silnice a mosty. Jižní Morava zažila v dopravě tři aktivní roky

Plánovaný nákup nových vlaků, snížení počtu silničních úseků v havarijním stavu na polovinu během tří let, výstavba dětských hřišť a další. Tak se pracovalo v oblasti dopravy na jižní Moravě.
Shrnutí a plány Jihomoravského kraje do budoucna podrobněji zde.

Do Židlochovic se po 40 letech vrací vlaky

Nový vlakový terminál, který umožňuje zajíždění vlaků do Židlochovic, byl slavnostně otevřen 8.12.2019. Vlak nabídne obyvatelům rychlé a bezproblémové spojení s centrem Brna.
Více zde.

Novinky z legislativy

Dne 21.11.2019 nabyl účinnosti zákon č. 279/2019 Sb., kterým se mění některé zákony na úseku vnitřní správy. Kromě jiného dochází ke změnám těchto zákonů:       
Zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů. Nově se upravuje zejména postup při vydávání vícejazyčných formulářů k matričním dokladům a k vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství/vstupu do registrovaného partnerství, upřesňuje se postup při nahlížení do matričních knih, sbírek listin a druhopisů matričních knih a vyhledávání údajů v nich.
Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, který reaguje na novelu matričního zákona změnou sazebníku v souvislosti s upřesněním postupu při nahlížení do matričních knih, sbírek listin a druhopisů matričních knih.
Zákon č. 21/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a o ověřování pravosti podpisu a o změně některých zákonů (zákon o ověřování), ve znění pozdějších předpisů, kdy dochází ke zjednodušení vidimace listin opatřených viditelnými zajišťovacími prvky, k umožnění vidimace listin opatřených plastickým textem nebo otiskem plastického razítka, k zjednodušení provedení legalizace podpisu na cizojazyčné listině bez nutnosti připojení úředního překladu do českého jazyka k této listině, k rozšíření výčtu dokladů, kterými je možné prokázat totožnost pro účely legalizace.
Dne 21.11.2019 zároveň nabyla účinnosti vyhláška č. 280/2019 Sb., kterou se mění vyhláška č. 36/2006 Sb., o ověřování shody opisu nebo kopie s listinou a o ověřování pravosti podpisu, ve znění pozdějších předpisů, která upravuje zejména technické záležitosti k vyznačování ověřovací doložky na listině a vzory vedení ověřovací knihy.
Dne 21.11.2019 nabyla účinnosti i vyhláška č. 281/2019 Sb., kterou se mění vyhláška č. 207/2001 Sb., kterou se provádí zákon č. 301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení a o změně některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, která upravuje způsob připojení vícejazyčného standardního formuláře k matričnímu dokladu, vysvědčení o právní způsobilosti k uzavření manželství nebo vysvědčení o právní způsobilosti ke vstupu do partnerství.
Dne 1.1.2020 nabývá účinnosti zákon č. 278/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů. Změna se mj. týká systematiky zákona o místních poplatcích, zavedení nového poplatku z pobytu, dochází k věcným úpravám u některých místních poplatků (např. v osobě poplatníka, osvobození apod.), k úpravám procesních ustanovení a k  legislativně technickým úpravám.
Dne 1.1.2020 nabývá účinnosti zákon č. 208/2019 Sb., kterým se mění zákon č. 252/1997 Sb., o zemědělství, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 256/2000 Sb., o Státním zemědělském intervenčním fondu a o změně některých dalších zákonů (zákon o Státním zemědělském intervenčním fondu), ve znění pozdějších předpisů. Změna se mj. týká správy podnikání v zemědělství, tedy evidence zemědělského podnikatele, která je v působnosti obecních úřadů obcí s rozšířenou působností, ve městě Brně úřadů městských částí. Konkrétně se mění podmínky pro vstup do zemědělského podnikání, náležitosti žádosti o zápis do evidence zemědělského podnikatele, údaje na osvědčení o zápisu do evidence zemědělského podnikatele, upraveny jsou rovněž oznamovací povinnosti v průběhu podnikání v zemědělství a problematika vyřazení z evidence zemědělského podnikatele.

Zapojte se do tvorby Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2021+

Zapojte se do Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2021+, hlavního strategického dokumentu kraje, který bude platný do roku 2030. V současné době probíhá její tvorba. Analytická část dokumentu se nachází v posledním kole připomínkového řízení. Zároveň je zpracován úvodní návrh strategické části, který obsahuje prioritní rozvojové osy, jejich vize a strategické cíle.
Pro komunikaci Strategie s veřejností byla vytvořena webová stránka www.lepsikraj.cz, kde Vám budou k dispozici všechny důležité informace. V sekci „dokumenty ke stažení“ naleznete výše zmíněnou analytickou část včetně tabulky s vypořádáním dosavadních připomínek, strategická část (respektive její návrh) bude zveřejněna v následujících dnech. V případě, že Vás napadají jakékoliv připomínky nebo komentáře, budeme velmi rádi, pokud nám dáte zpětnou vazbu prostřednictvím kontaktního formuláře, neboť jedním z našich cílů je zapojit do tvorby Strategie co největší množství osob.
Rádi bychom Vás i Vaše občany tímto požádali o odpověď na následující otázky (odpovědi zasílejte prostřednictvím výše zmíněného kontaktního formuláře na stránkách www.lepsikraj.cz):
Co je největší výzvou Jihomoravského kraje na dalších deset let?
Na které další problémy musí kraj v tomto období odpovědět?
Jaká by měla být vize Jihomoravského kraje na dalších deset let?

Cestovní ruch a dotace

*17.1.2020 od 9:30 do 12:00 proběhne seminář pro obce, DSO, MAS s názvem „Rozvoj a financování cestovního ruchu v Jihomoravském kraji“ (v rámci veletrhu Regiontour, na BVV v pavilonu P sál P4). Program bude zaměřen na aktuální informace z oblasti cestovního ruchu ve strategických dokumentech a krajské a národní dotační tituly na podporu cestovního ruchu. Přihlášení je možné pouze elektronicky. Svoji účast na seminář prosím potvrďte nejpozději do 10.1.2020 prostřednictvím následujícího odkazu: https://www.kr-jihomoravsky.cz/Default.aspx?ID=403640&TypeID=513
*Ministerstvo pro místní rozvoj vyhlásilo výzvu z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech a nabízí tak možnost získání dotace na realizaci projektů z oblasti rozvoje základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu. Celkem je v tomto podprogramu připraveno až 90 milionů korun.
Podprogram Rozvoj základní a doprovodné infrastruktury cestovního ruchu nabízí prostřednictvím tří dotačních titulů možnost získání dotace pro žadatele z řad obcí, podnikatelských subjektů, církví, neziskových organizací provozujících atraktivity cestovního ruchu a dalších. Předpokládaná minimální výše celkových výdajů je 250 000 Kč (včetně povinného marketingu) a maximální výše 30 000 000 Kč. Výše dotace tvoří maximálně 50 % podíl uznatelných výdajů z celkového rozpočtu projektu, maximálně však 5 000 000 Kč. Povinnou součástí projektu je také propagace výstupu akce. Realizace a financování akce může být dokončeno až v prosinci 2021. MMR očekává nápadité a účelné projektové záměry s hospodárným rozpočtem zaměřené například na vybavenost turistických tras (odpočívadla, hygienická zázemí, parkování pro obytná auta, dobíjecí stanice pro elektrokola, naučné panely), vybavenost a úpravu lyžařských tras, realizaci navigačních a informačních systémů v destinacích nebo modernizaci doprovodné infrastruktury v kempech apod.
Žádosti o podporu z Národního programu podpory cestovního ruchu v regionech lze podávat na podatelnu ministerstva až do 5.2.2020, 12:00.
Více informací na: https://www.mmr.cz/cs/Narodni-dotace/Cestovni-ruch/Narodni-program-podpory-cestovniho-ruchu-v-regione/Rok-2020-Rozvoj-zakladni-a-doprovodne-infrastruk 

Seminář: Podpora rozvoje v oblasti kultury a památkové péče v roce 2020

Odbor kultury a památkové péče bude na začátku roku 2020 (leden/únor) pořádat v budově Krajského úřadu Jihomoravského kraje, Žerotínovo nám. 3, Brno seminář k dotačnímu programu Podpora rozvoje v oblasti kultury a památkové péče v roce 2020.
Přesný termín semináře prozatím není znám, žadatelům o dotace doporučujeme sledovat dotační portál, kde bude informace o semináři zveřejněna.

Manuál lokální integrace cizinců

Sídlí ve vaší obci firmy, které mají mezi svými zaměstnanci cizince?  Pracovní migrace je nejčastější důvod příchodu cizinců do našich obcí. Zástupci obce se pak s cizinci setkávají při řešení různých situací ať jde o zdravotnictví, bydlení nebo školství. Pro obce, které nemají s touto problematikou zkušenosti, ale chtějí ji na svém území řešit, připravuje organizace SIMI ve spolupráci s Jihomoravským krajem Manuál lokální integrace.
Manuál je v současné době v připomínkovém řízení, na kterém se můžete podílet i vy. Je pro nás velice důležité, aby byl manuál zpracován co nejsrozumitelněji a obsahoval všechny relevantní informace, které potřebujete. Najdete ho na odkazu: 
https://www.migrace.com/cs/regularizace/mesta-a-inkluzivni-strategie/integracni_manual.
Setkáváte-li se s tématem integrace cizinců na území vaší obce, nebo máte-li informace o plánovaném příchodu cizinců do některé z firem na vašem území, můžete se kdykoliv obrátit na Centrum pro cizince JMK (www.cizincijmk.cz, cizincijmk@jmk.cz), které už 10 let poskytuje podporu cizincům i institucím na území Jihomoravského kraje.

Kulturní tipy

Barevné Vánoce (15.11.2019 – 5.1.2020)
minoritský klášter Přemyslovců, Znojmo: výstava vánočních ozdob 
Komorní kytara ve vile - vánoční koncert (17.12.2019, v 19:00)
Vila Löw-Beer v Brně: Hosty budou sopranistka Viera Gulázsi-Maňásková a cembalista Pavel Maňásek 

4. adventní neděle – Betlémské světlo (22.12.2019)
Vlastivědné muzeum Kyjov: návštěvníci mohou obdržet betlémské světlo; akce pořádána ve spolupráci s dětskou organizací Junák Kyjov
http://www.masaryk.info/akce/1090/

Štědrodenní zastavení (24.12.2019, 10:00-12:00)
Muzeum Blanenska: polévka a horký čaj pro zahřátí rukou a srdce, Betlémské světlo

Vánoční koncert - Irena a Vojtěch Havlovi (29.12.2019 v 19:00)
Muzeum regionu Boskovicka: vánoční písně, koledy a skladby pro hlas, piano, violoncello, violu da gamba, tibetské mísy, zvony a zvonky
http://www.muzeum-boskovicka.cz/vanocni-koncert-irena-a-vojtech-havlovi/a-1290/p1=1098