Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Historické kolorované snímky žatčanských hodů

Mezi historické snímky z naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou "Fotogalerie / Historie / Hody" byly nově doplněny kolorované historické fotografie z krojovaných hodů v minulém století v našich obou původních obcích - v Žatčanech a v Třebomyslicích. Místní hody se zde tradičně slaví na svátek Nejsvětější Trojice, neboť Nejsvětější Trojice je patronem žatčanského kostela. Technika kolorování je přidávání barev do původně černobílých fotografií, které tímto více "ožívají". Výsledné fotografie pak získávají zcela nový rozměr, což nyní můžete posoudit:

Hody v roce 1935

Fotografie zachycuje společný snímek 22 krojovaných stárků a stárek v roce 1935. Jedná se patrně o jednu z nejstarších hodových fotografií z našich původně dvou obcí – Žatčan a Třebomyslic. Ze svého rodinného alba nám tento i následující snímek poskytl žatčanský rodák pan Zdeněk Sitař z Lanškrouna.

Hody v roce 1935

Na fotografii je stejný hodový snímek doplněný o jména stárků a stárek, tak, jak se je panu Sitařovi podařilo rozluštit z rubu fotografie. V seznamu chybí jméno jednoho stárka, ale snad se ještě najde někdo z pamětníků, kdo chybějící jméno doplní…


Hody v roce 1938

Sourozenci Václav a Stanislava z domu číslo 11 v dětských krojích kolem roku 1938. Stanislava se provdala za Františka Hegera, zemřela v roce 2016, Václav (*1929) je svobodný, t. č. je Domově důchodců sv. Františka z Újezdě u Brna, kde v roce 2019 oslavil 90 let. Fotografie z Klanicovy rodiny poskytla paní Dagmar Svobodová.


Hody v roce 1939

Podle několika uvedených jmen na druhé straně fotografie můžete na snímku rozpoznat mimo jiné následující stárky: vlevo nahoře Jarka Lengálová a M. Rujbrová, vlevo dole: p. Kubátová (Čumpová), Tůmová, Draha Pehorová, Věra Severová, Konečná (Dvořáková).  


Hody 1945 - 1946

Krojovaní před zahájením hodového průvodu stárků u Rychlíkova mlýnu někdy kolem roku 1945 či 1946 (fotografie od paní Boženy Trdé z č. 200).


Hody 1954

Na snímku vlevo v krojích Eva Tůmová, Ivan Tůma a Ivana Novosadová a vpravo Ivana Novosadová a Zdeňka Škurková.
Fotografie ze žatčanských hodů kolem roku 1954 zaslala paní Ivana Berkovcová ze Střelic.

Snímky z hodů 1966 - 1968


Hody v roce 1978

Společný snímek krojovaných stárků před sokolovnou, kde se v roce 1978 hody pořádaly. Stárci zleva: Josef Hájek, Jiří Habiger, Drahoš Chmelík, Zdeněk Hemala, Mioslav Sekanina, Josef Lengál, Pavel Husák z Nesvačilky, Richard Sedláček, Petr Jaša a nad ním děvčata zprava (dívčí jména): Marie Zezulová, Anna Hégrová, Růžena Hemalová, Jaroslava Hnilicová, Dana Kalvodová, Ludmila Zvolská, Nataše Hendrichová, Ludmila Buchtová a ...


Hody v roce 1980

Společný snímek krojovaných stárků a dětí s P. Otmarem Kaplanem a ministranty v roce 1980.


Hody v roce 1985

Společný snímek krojovaných stárků a dětí s P. Janem Peňázem a ministranty v roce 1985.


Hody v roce 1990

První hody po obnovení demokracie slavilo 10 párů stárků (1 pár není na snímku).
Děvčata v kyjovských krojích, chlapci v červených kordulách, žlutých kalhotách a vysokých botách.
Děvčata z leva (dívčí jména a u některých v závorce po provdání): Jana Kolářová, Martina Říkovská (provdaná Fialová), Hana Osičková (Krčková), Marie Buchtelová, Petra Husáková, Gabriela Osičková (Krejčí), Marie Husáková (Jurečková), Renata Zapomělová (Kleinová), Bohdana Hlouchová (Ocásková).
Chlapci zleva: Jan Křivý, Josef Fiala, Milan Krček, Pavel Ryšavý z Moutnic, Oldřich Zapoměl, Josef Sedláček, Petr Husák z Moutnic, Miroslav Klein z Blučiny, Radomír Kalvoda.

Text k uvedeným fotografiím ochotně doplnil dlouholetý bývalý kronikář a starosta Žatčan pan Josef Sedláček.  

Majitelům uvedených snímků děkujeme za zaslání naskenovaných fotografií a máte-li kdokoliv další podobné zajímavé historické snímky, pohlednice či dokumenty, můžete je prosím zapůjčit nebo zaslat na místní obecní úřad pro zveřejnění na stránkách naší obce.