Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Hrkači v roce 1932 a další historické snímky z naší obce

Mezi historické snímky z naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou "Fotogalerie / Historie" byly nově doplněny některé kolorované historické fotografie. Technika kolorování je přidávání barev do původně černobílých fotografií, které tímto více "ožívají". Ke zveřejnění na internetových stránkách obce ze svého rodinného alba původní černobílé fotografie poskytla naše spoluobčanka, místní knihovnice, paní Marcela Procházková. 

První snímek je skupinová fotografie velikonočních hrkačů z Třebomyslic a Začan, pořízený pravděpodobně již v roce 1932 u Panského dvora (dnes Bemeta). Na fotografii je zachyceno 61 místních dětí s hrkačema a klepačema při tradičním velikonočním hrkání ve Svatém týdnu, kdy „zvony odletí do Říma“, tj. na Zelený čtvrtek, Velký pátek a Bílou sobotu. Mezi dětmi jsou např. p. Černá, Ludvík Podloucký, p. Blažek, Ludmila Podloucká s bratrem, Miluška Sekaninová, p. Zezula, p. Mašija a další. 


Na další fotografii je zachycen Haltýř (prostorný park, na kterém dnes stojí samoobsluha) a stará hasičská zbrojnice v roce 1937.


Třetí fotografie pochází z roku 1955 a zachycuje místní myslivce a honce při zahájení honu.
Na snímku jsou mimo jiné zachyceni p. Ryba, p. Procházka, p. Podloucká s manželem Janem Podlouckým a Petr Procházka st. se psem …

Další snímek zachycuje Petra Procházku st. na loďce na rybníčku Doly v roce 1956.
V roce 1961 byly Doly zavezeny a na jejich místě, před ulicí Kousky, zbudovali myslivci park.

Jsme rádi, že se s těmito zajímavými snímky nyní může seznámit široká veřejnost na internetových stránkách naší obce, paní Marcele Procházkové děkujeme za jejich zaslání a máte-li kdokoliv další podobné zajímavé snímky, pohlednice či dokumenty, můžete je prosím zapůjčit nebo zaslat na místní obecní úřad pro zveřejnění na stránkách naší obce.