Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Historické snímky ze žatčanské farnosti

Mezi historické snímky z naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou Fotogalerie / Historie / Farnost, byly založeny další zajímavé historické fotografie - tentokráte ze žatčanské farnosti:

 

Žatčanský kostel před rokem 1935


P. František Bébar byl od roku 1909 do roku 1946 újezdským farářem a děkanem. Po odchodu do důchodu přešel na vlastní žádost v roce 1946 do naší  farnosti, byl jmenován třetím farářem žatčanským. Velice podporoval zřízení samostatné farní správy v Žatčanech. Na odpočinek odešel k 1. únoru 1956, potom vypomáhal v duchovní správě našemu novému knězi P. Františkovi Šrámkovi. Jako poslední z kněží bydlel stále až do smrti 15.2.1963 na naší faře. Pochován je v kněžském hrobě na místním hřbitově.


P. František Bébar 12.6.1913


Na snímku zleva P. František Bébar a P. Karel Gamba v době, kdy oba působili v Újezdě u Brna

P. Karel Gamba působil v Újezdě jako katecheta. Byl neohroženým vlasteneckým kazatelem, výborným hudebníkem a zpěvákem. Také pro svoje společenské postoje byl mezi farníky velice oblíben. Na průčelí újezdské fary mu vděční občané umístili pamětní desku. Na sklonku života pobýval v kněžském domově na Žernůvce, na tamním hřbitově je také pochován. 


Jednou z nejstarších dochovaných fotografií je 1. svaté přijímání ročníku 1926 z roku 1935 s P. Aloisem Svárou

P. Alois Svára působil v obci v letech 1924 – 1931 jako přidělený kaplan z Újezda u Brna a v letech 1931 – 1938 jako první farář v obnovené žatčanské farnosti.
Děti u prvního svatého přijímání rozpoznala paní Kheilová:
děvčata zleva: Ludmila Fialová, Helena Lauterbachová, Ludmila Podloucká
nad nimi Vladimír Blažek, Emil Fiala, Miroslav Vodák, Jan Dohnálek, Miroslav Kalvoda
vrchni řada s P. Aloisem Svárou: František Poláček, Antonín Lorenc, Bohuslav Kalvoda
.


První svaté přijímání s P. Aloisem Svárou 31. května 1936

Na fotografii jsou školáci ročníků 1926 a 1927:
spodní řada zleva: Oldřich Hlaváč, Josef Lengál, Miloš Zezula, František Šnorych, František Lauterbach, Josef Simandl, Oldřich Zvolský a Jindřich Krejčí
děvčata v druhé řadě: Zdena Kočková, Marie Kalvodová (holičova), Anna Michlová, Marie Krásová, Marie Kalvodová (vajčařova), Stanislava Klanicová, Marta Krausová, Anna Oharková a Jarmila Rujbrová
nahoře Jaroslav Hnilica, Ludvík Podloucký, Vítek Veselý, Zdeněk Chmelík, Josef Chmelík, Jan Zezula, Klement Sýkora, Miroslav Brabenec, Hubert Urbánek, Kazimíra Lauterbachová
Děti na snímku rozpoznala paní Kheilová.


První svaté přijímání s P. Josefem Soukopem v roce 1939

V roce 1939 krátce zastupoval nemocného P. Viléma Klimy mladý kaplan P. Josef Soukop, později brněnský dómský vikář. Jako velký náčelník vedl ministranty v diecézi. Za normalizace byl jako nepohodlný překládán do venkovských farností.

Na fotografii vidíme 22 chlapců a 17 děvčat ročníků 1930, 1931 a a také některé z ročníku 1932:
dole klečící: Jan Ondrůj, Jaroslav Zvolský, Josef Křivka, Zdeněk Urban, Ladislav Jílek, Jaroslav Lejska, Bohumír Langer, Stanislav Bínek, Miroslav Sedláček, Václav Zušťák a Cyril Sedláček
nad nimi děvčata (dívčí příjmení): Marie Sedláčková (Ignácova), Božena Hanušová, Marie Zezulová, Vlasta Rychlíková, Zdena Kleinová, Emilie Blažková, Bedřiška Krejčíříková, Ludmila Zušťáková, (P. Josef Soukop), Marie Sedláčková (Tomášova), Marie Vágnerová, Jiřina Podloucká, Božena Přerovská, Celestina Vágnerová, Valerie Heinrichová a Josefa Ohnišťová
vrchní řada: Anna Chmelíková, Bohumil Klanica, Miroslav Ondrůj, Josef Esender, Klement Dohnálek, Josef Ryšavý, Miroslav Kvapil, Miroslav Švehla, Květoslav Rychlík, Miroslav Borek, Konstantin Fiala, Jaroslav Bínek a Ludmila Prokopová.
Děti identifikovala paní Božena Richterová.


Ministranti s P. Břetislavem Lauterbachem v roce 1941

Na snímku zleva klečící:
Jaroslav Doležal, Bohumil Klanica, Václav Hladký, Klement Dohnálek
nad nimi: Václav Klanica, Václav Habiger, František Lauterbach, Jan Zezula, Josef Hladký a Cyril Sedláček
v pozadí: Antonín Hladký, bývalý kostelník Josef Sedláček, novokněz P. Břetislav Lauterbach, kostelník František Krejčiřík a Bohuslav Kalvoda
Za povšimnutí rovněž stojí pěkné obleky ministrantů a kostelníků.


 

První svaté přijímání s P. Václavem Kosinou v roce 1942

P. Václav Kosina přišel do Žatčan v roce 1941 a odešel v roce 1946 do farnosti Tvarožná. Odtud jej režim poslal do vězení.
Na snímku jsou školáci ročníku 1933:
děvčata: Františka Rujbrová, Marie Klímová, Ludmila Doležalová, (P. Kosina) ,Helena Sedláčková, Emilie Křivková, ?
nad nimi František Sýkora, Zdeněk Sýkora, Josef Hájek, Oldřich Vozdecký, ?
Děti na snímku rozpoznala paní Jitka Partyková.


První svaté přijímání s P. Václavem Kosinou v roce 1943

Na snímku jsou školáci ročníku 1936:
v popředí: Jarmila Ryšavá, Jitka Krahulová, Emilie Sedláčková, P. Václav Kosina, Libuše Krejčí, Anežka Urbanová, Drahomíra Švehlová
nahoře: Václav Bínek, Vladimír Hnilica, František Hedrich, Václav Podloucký, Jaromír Fiala, Stanislav Ondrůj.
Děti na snímku rozpoznala paní Jitka Partyková.


První svaté přijímání s P. Františkem Bébarem v roce 1950

Na snímku z roku 1950 jsou děti ročníku 1941 a 1942 při 1. sv. přijímání s P. Františkem Bébarem. Pan děkan Bébar byl žatčanským farářem v letech 1947 - 1956, později vypomáhal novému duchovnímu správci P. Františku Šrámkovi až do své smrti v roce 1963 (byl posledním duchovním, který bydlel na faře).
Dole klečící zleva: Anežka Mandelíková, Marie Zapomělová a Marta Vágnerová
nad nimi: Božena Veselá, Vlasta Podloucká, Helena Krásová, Jana Zezulová, Milada Fialová, Karla Vrzalová, Milada Kousalová a Božena Sýkorová
chlapci: Jan Vymazal, Miroslav Skřička, Josef Ondrůj, Václav Sýkora, Jan Lautrbach, Zbyněk Sedláček, František Sedláček, Jan Staněk a Ludvík Kalvoda.


 

  První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1960

Děkan P. František Šrámek působil v Žatčanech v letech 1956 – 1978, nejdéle v novodobé historii naší farnosti (přes 22 let). Uděloval svátosti celé jedné generaci, na poslední cestě doprovázel přes 200 občanů. Snímek je již z novější doby, můžeme na něm poznat většinu tehdejších dětí, nyní již rodičů a prarodičů.


První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1964



První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1965


První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1966


První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1968


Primice P. Antonína Hladkého 28. září 1969

Antonín Hladký(salesián) studoval za komunistického režimu tajně bohosloví. Po třech letech na vojně u PTP byl odsouzen na 18 měsíců za údajnou nepřátelskou činnosti proti režimu. Několik roků pracoval jako dělník. V roce 1963 byl tajně vysvěcen na kněze biskupem Štěpánem Trochtou. Teprve v roce 1969, po uvolnění režimu, mohl slavit primiční mši svatou v naší obci. Na snímku je doprovázen za velkého počtu občanů družičkami v zeleném věnci od bydliště na Šanhaji až ke kostelu. 


První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1975


První svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem v roce 1977


P. František Šrámek oslavil v roce 1980 šedesáté narozeniny

Na snímku ministranti zleva dole: bratři Milan a Jiří Bínkové, Petr Dolák, Zdeněk Sýkora, Václav Jaša, Zdeněk Lorenc, Rudolf Lorenc, Josef Fiala, Radomír Kalvoda
nad nimi: Pavel Dolák, Oldřich Zapoměl, Jiří Kalvoda, kostelní hospodář Jan Zezula st., Alois Lozart ml., Bohdan Hladký a kostelník Josef Hladký. 


Hody v roce 1980 s P. Otmarem Kaplanem

P. Otmar Kaplan nastoupil do farnosti v roce 1978 a působil zde do roku 1982. Rodák z Otmarova se stal za krátkou dobu velice oblíbený, zvláště mezi mládeží. Když do farnosti nastupoval, říkal, že u nás dlouho nevydrží, protože jeho oblíbenost režim nesnášel, byl často překládán z místa na místo. Před Žatčanami působil v Žernůvce, Novém Městě na Moravě, Vranově, Lysicích, Pozořicích a Mikulčicích. U nás jej nechali 4 roky, pak sloužil v Třebíči a nakonec, před tragickou autohavárií, v Tvrdonicích. Brzy po nástupu k nám se pustil do velikých oprav a úprav kostela. Zasloužil se také o zahájení pokoncilních úprav interiéru kostela. Snímky ukazují hodovníky před kostelem a při mši svaté.


Hody v roce 1980 s P. Otmarem Kaplanem


P. Otmar Kaplan s mládeží

I za normalizace si P. Otmar Kaplan dovedl za krátkého působení u nás získat velkou část mládeže. Na fotografii je 35 mladých katolíků, v popředí s medvídkem malý Jiří Brabec, nyní působící jako kněz v Německu.


První svaté přijímání s P. Otmarem Kaplanem v roce 1981


První svaté přijímání s P. Janem Peňázem v roce 1984

Osm let působil v naší farnosti P. Jan Peňáz. Navázal na úspěšné období svého předchůdce P. Otmara Kaplana ve velkých úpravách kostela a také v dobré práci s mládeži. Měl rád folklór, jak vidíme z fotografií, při slavnostech propagoval kroje. Unikátní je snímek z 1. sv. přijímání v roce 1984, kde jsou účastníci v žatčanských krojích, včetně děti přistupující k 1. svatému přijímání. Podobně vidíme na následujícím snímku krojovanou mládež v kostele na hodech v roce 1885. Jistě většinu z nich poznáváte.   


Hody s P. Janem Peňázem v roce 1985


Text k uvedeným fotografiím poskytl dlouholetý kronikář a starosta Žatčan pan Josef Sedláček.

1935 První sv. přijímání s P. Aloisem Svárou
1935 První sv. přijímání s P. Aloisem Svárou

 
P. František Bébar za mlada
P. František Bébar za mlada

 
12.6.1913 P. František Bébar
12.6.1913 P. František Bébar

 
P. František Bébar a P. Karel Gamba
P. František Bébar a P. Karel Gamba

 
1936 První sv. přijímání s P. Aloisem Svárou
1936 První sv. přijímání s P. Aloisem Svárou

 
1939 První sv. přijímání s P. Josefem Soukopem
1939 První sv. přijímání s P. Josefem Soukopem

 
1941 Ministranti s P. Břetislavem Lauterbachem
1941 Ministranti s P. Břetislavem Lauterbachem

 
1942 První sv. přijímání s P. Václavem Kosinou
1942 První sv. přijímání s P. Václavem Kosinou

 
1943 První sv. přijímání s P. Václavem Kosinou
1943 První sv. přijímání s P. Václavem Kosinou

 
1950 První sv. přijímání s P. Františkem Bébarem
1950 První sv. přijímání s P. Františkem Bébarem

 
1960 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1960 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1964 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1964 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1965 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1965 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1966 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1966 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1969 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1969 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1969 Primice P. Antonína Hladkého
1969 Primice P. Antonína Hladkého

 
1975 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1975 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1977 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem
1977 První sv. přijímání s P. Františkem Šrámkem

 
1980 1980 Šedesátiny P. Františka Šrámka
1980 1980 Šedesátiny P. Františka Šrámka

 
1980 Hody s P. Otmarem Kaplanem
1980 Hody s P. Otmarem Kaplanem

 
1980 Hody s P. Otmarem Kaplanem
1980 Hody s P. Otmarem Kaplanem

 
1980 Mládež s P. Otmarem Kaplanem
1980 Mládež s P. Otmarem Kaplanem

 
1981 První sv. přijímání s P. Otmarem Kaplanem
1981 První sv. přijímání s P. Otmarem Kaplanem

 
1984 První sv. přijímání s P. Janem Peňázem
1984 První sv. přijímání s P. Janem Peňázem

 
1985 Hody s P. Janem Peňázem
1985 Hody s P. Janem Peňázem

 
1924 Antonín Sedláček se zpěvačkami
1924 Antonín Sedláček se zpěvačkami

 
1937 Antonín Sedláček s manželkou a zpěváky
1937 Antonín Sedláček s manželkou a zpěváky

 
1958 Zpěváci při svěcení 2 nových zvonů
1958 Zpěváci při svěcení 2 nových zvonů

 
1990 Antonín Sedláček u varhan
1990 Antonín Sedláček u varhan

 
1956 První svaté přijímání
1956 První svaté přijímání

 
Instalace zvonů
Instalace zvonů

 
1. sv. přijímání P. Alois Svára
1. sv. přijímání P. Alois Svára

 
kostelník Josef Sedláček
kostelník Josef Sedláček