Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Historické snímky ze Žatčan a Třebomyslic 3

Mezi historické snímky z naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou Fotogalerie / Historie, byly založeny další zajímavé historické fotografie. Pod jednotlivými snímky je uveden i jejich stručný popis, který ochotně doplnil žatčanský pamětník a bývalý obecní kronikář pan Josef Sedláček:

Manželé Sýkorovi s dětmi. První snímek pochází z rodinného alba Klimenta Sýkory ml. a zachycuje jeho rodiče Klimenta a Ludmilu Sýkorovy s dcerou Ludmilou a synem Klimentem u mlýna Antonína Rychlíka. Sýkorovi se z chudých poměrů vypracovali mezi přední zemědělce v obci. U pana Sýkory byla příznačná neobyčejná pracovitost. Při dobrém hospodaření a z výnosů pískovny v Měníně získal skupováním polí 12 ha pozemků. Manželé Sýkorovi měli 5 dětí, jedno novorozené děvčátko zemřelo. V obci žila nejstarší dcera Ludmila, provdaná Vágnerová, syn Kliment dosud žije v ulici Nesvačilské a syn Zdeněk na rodinném domku u mlýna. Nejmladší dcera Božena, provdaná Novotná, žije v Měníně. Kliment Sýkora jako jeden z mála odolal komunistickému nátlaku a přes všechny překážky, zastrašování a pokuty nevstoupil do JZD.

Řihánkův dům. Před domem č. 170 (nyní zde žije Zdeněk Hemala s rodinou) stojí pan Řihánek, manželka Ludmila drží v náručí dceru Anežku, dole v autíčku je syn Tomáš. Řihánkovi měli ještě syna Jana a dceru Ludmilu, provdanou Buchtovou - ta dosud žije v Koutě. Pan Řihánek byl mlynářem, působil také v Rychlíkově mlýně. Syn Tomáš byl výborným atletem a fotbalistou, dcera Ludmila pracovala přes 25 let na místním MNV. Fotografii poskytla paní Ludmila Buchtová.

Sýkorova trafika. Na sousedním čísle 149 (nyní zde žijí Richterovi) bydleli manželé Emanuel a Leopoldina Sýkorovi. Pan Sýkora, jako válečný invalida z 1. světové války (byl postižen na prstech levé ruky) provozoval v Třebomyslicích ve svém domě trafiku. Podobně dostal trafiku v Žatčanech pan Fiala Emil. Sýkorovi měli ve vratech udělané malé celodřevěné okénko a když zákazník zazvonil, pan Sýkora okénko otevřel a cigarety nebo tabák přes okénko prodával. Tehdy se obyčejné Zorky neprodávaly v krabičkách, trafikant požadové množství úhledně zabalil do novinového papíru. Kupovalo se třeba jen po 5 kusech. Na fotografii je pan trafikant Sýkora s manželkou, ten menší chlapec pod oknem je jejich jediný syn Bohuslav, který se po studiích natrvalo odstěhoval do Prahy. Na snímku je k povšimnutí nápis ,,Prodej tabáku“ připevněný na lípě dosud tam stojící. Fotografie je pořízená okolo roku 1935 a poskytla ji paní Ludmila Buchtová.

Binkova rodinná fotografie. Velké rodiny Jana a Marie Binkových bydlela na čísle 5 (nyní zde žije jejich pravnuk Ing. Jan Binek Ph.D.). Binkovi měli 10 dětí: Josef, Celestina, Františka, Marie, Tomáš, Jan, Alois, Stanislav, Růžena a Karel. Na fotografii, pořízené pravděpodobně při oslavě 60. narozenin otce Jana (*1868) stojí zleva pět z nich: Karel, Růžena, Marie, Františka a Stanislav. Fotografie vznikla v roce 1928. Poskytl ji Josef Sedláček, zeť Marie, jedné z dcer Binkových.

Manželé Sedláčkovi. Fotografie manželů Tomáše Sedláčka a Terezie, rozené Grolichové z čísla 135 (nyní zde žije Radomír Lejska s rodinou) ukazuje, jak se na přelomu 19. a 20. století naši předkové svátečně odívali. Je zajímavé, že se naše babičky ještě po 2. světové válce strojili stejně jako zde Terezie Sedláčková. Barva zástěry se měnila podle období církevního roku. Z bratrů Tomáše Sedláčka bydlel v obci ještě kolář Josef Sedláček a sedlář František Sedláček.

Řihánkův dům
Řihánkův dům
 
Sýkorova trafika
Sýkorova trafika
 
Jan a Marie Binkovi
Jan a Marie Binkovi
 
Kliment a Ludmila Sýkorovi u mlýna
Kliment a Ludmila Sýkorovi u mlýna
 
Tomáš a Terezie Sedláčkovi
Tomáš a Terezie Sedláčkovi