Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Myslivecké sdružení

Úvodní stránka > Spolky a sdružení > Myslivecké sdružení > Základní informace > Myslivecké sdružení >

V zápisech zastupitelstva obce kolem roku 1900 je uváděno, že v katastru byly dvě honitby obecní a na biskupském statku jedna honitba církevní. Nájemníci obecních honiteb se v roce 1918 domluvili s držiteli loveckých lístků na založení tzv. ,,Tiché společnosti“ – volného  sdružení – k výkonu myslivosti. Po roce 1945 vznikl v obci myslivecký kroužek. Po přijetí zákona o myslivosti v roce 1947 se ustavila Myslivecká společnost, později přejmenována na Myslivecké sdružení (MS) se samostatnou působností. V letech 1980 - 1990 bylo z rozhodnutí okresních orgánů naše MS začleněno do Újezda u Brna. Necitlivé sloučení našim myslivcům nevyhovovalo, proto se po uvolnění poměrů znovu od 1.1.1991 osamostatnili.

Myslivci nepečovali jen o samotnou zvěř, ale už od roku 1945 začali na méně vhodných pozemcích pro zemědělské využití vysazovat lesní stromky a keře. Na několika místech katastru vznikaly remízky nejen k ochraně zvěře, ale také k vytváření malého lesního prostředí.

Nejvíce jsou v lovné zvěři zastoupeni zajíci, rekordních 847 kusů bylo uloveno v roce 1967. Ještě do roku 1959 se lovily koroptve, do roku 1940 se jich průměrně ročně ulovilo 600 kusů, v současnosti jsou v honitbě vzácné, je zakázáno je střílet. Naopak bažantům, kterých bylo na počátku 20. století v revíru málo, se u nás daří, v roce 1967 jich bylo uloveno 1 041 kusů . Srnčí zvěř se v honitbě vyskytuje vzácně, divokým kachnám se na Cezavě začíná dařit, výjimečně se objeví divočáci.

Hlavní hon se koná vždy začátkem prosince, některých honů se za výhodných finančních podmínek pro spolek  zúčastňují zahraniční hosté (Francie, Itálie, Lotyšsko).

Členové MS si v letech 1972 – 1973 postavili v remízku Starý les chatu. Slouží nejen členům, ale i mládeži a dospělým při různých soutěžích a akcím v přírodním prostředí, každý rok k ní míří jarní pochod Sokola.

Tradičně je vždy na začátku plesové sezony pořádán úspěšný myslivecký ples s bohatou tombolou, v roce 2011 již 34. v pořadí.

MS má 18 členů, většinou místních, předsedou je od roku 2001 Zdeněk Vágner z č. 75, mysliveckým hospodářem MVDr. Jiří Ryba z č. 218. Ze starší generace je členem MS již 50 let Ing. Milan Ryba, dalšími dlouholetými členy byli zemřelí Vladimír Blažek (členem 47 let), Květoslav Rychlík (členem 45 let), Jan Čumpa (členem 42 let) a Jaroslav Kalvoda (členem 42 let).

Napsal v r. 2011 Josef Sedláček, kronikář obce