Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Kousky

Úvodní stránka > O obci > Místní názvy > Kousky >

KOUSKY

Název

O názvu této ulice nejsou ve starších písemnostech žádné informace. Odvozuje se od krátkých polí nazývaných Kousky, na kterých jsou domy na pravé straně ulice ve směru od sokolovny postaveny.

Poloha

Domy po levé straně vozovky byly součástí samostatných Žatčan. Na malých parcelách je sedm různě uspořádaných domků - nemají zahrady.

Na pravé straně si stavěli domy v souvislé řadě občané bývalých Třebomyslic. Začínají domem Jana Zezuly č. 176, končí bývalým hostincem Anny Otřísalové č. 178 (nyní Jiří Bínek). K domům patří rozlehlé oplocené zahrady zakončené polní cestou.

Zástavba

Na žatčanské straně byly koncem 19. století postaveny 4 domky, další 3 čísla vznikaly v letech 1929 - 1931. Potom už se nemělo kde stavět. Původní dům č. 70 byl v loňském roce zbourán, staví tam nový Vlasta Korunková, stejně tak na demolovaném domě č. 239 vyrůstá novostavba, jejímž novým majitelem je David Cupák z Újezda. Na třebomyslické straně bylo v období 1895 - 1921 postaveno 5 domů. Dalších 5 domů vzniklo do roku 1950, nejnovější výstavba 5 domů byla skončena do roku 2006.

V současnosti

je v ulici 21 domů, z toho 15 trvale obydlených s 47 obyvateli, 2 jsou v rekonstrukci, 1 slouží k rekreaci, 3 nejsou obydleny a 1 je využíván k podnikání. Po pravé straně ulice jsou dvě proluky, kde by se ještě mohlo stavět.

Živnostníci v roce 1945

Hostinec Anna Otřísalová č. 178

Doly

Mezi domy ulice býval mělký rybníček nazývaný Doly, do něhož vtékala povrchová voda z horní části obce. Voda v něm nebyla čistá, v zimě se tam bruslilo, v letních měsících jej využívali zemědělci (pro kačeny a husy, máčení povřísel, čištění vozu, umývání koní a krav a j. V roce 1961 byly Doly zavezeny, na místě zbudovali myslivci park, současně byla položena pro Kousky dešťová kanalizace. Přes Kousky vedla tehdy jen částečně zpevněná vozovka, v roce 1964 byla zrekonstruována a povrch vyasfaltován. Protože je vozovka jen 3 m široká, je ve směru od sokolovny jednosměrná.

V roce 2009 napsal Josef Sedláček, kronikář obce