Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Keltský hrob

Úvodní stránka > O obci > Události z historie > Keltský hrob >

Nález hrobu keltského bojovníka v Žatčanech

Koncem srpna roku 2000 odkryli pracovníci Ústavu archeologické památkové péče v Brně na poli „Žatčanský rybník“ (vpravo za mostem k Ospapu) na našem katastrálním území velký hrob z keltského období z první poloviny 4. století před naším letopočtem. Ředitel ústavu PhDr. Miloš Čižmář popisuje nález takto: „V jámě dlouhé 3,6 m a široké 2 m byl téměř v dvoumetrové hloubce uložen bojovník s mečem a štítem“. Bojovníkův meč byl železný, štít původně dřevěný s železným kováním a držadlem a bronzovou sponou. Hrob s kosterními pozůstatky, nepochybně příslušníka vyšší společenské vrstvy ohraničoval čtvercový příkop se stranami dlouhými 14 m, který vytvářel nad hrobem jakési mauzoleum. Doposud se tak velký hrob z keltského období v ČR nenašel. Např. druhý největší podobný, avšak s 10 metrovými stranami, odhalili archeologové na Moravě před třiceti lety poblíž Domamyslic na Prostějovsku.

Archeologové nález odvezli k odbornému ošetření, aby jej stabilizovali a zabránili tak dalšímu rozkladu. Na prázdné naleziště bylo možno se volně podívat. PhDr. Miloš Čižmář  k tomu ještě dodává: „Nálezů kolem Žatčan by mohlo být více“ a podotýká: „Na takový zájem, jaký měli lidé z blízkého a většího okolí o naši práci, hned tak nezapomenu. Potěšilo nás nadšení a podpora, s nimiž naši práci sledovali zástupci zdejšího zemědělského družstva, obce, ale i školy".

Pole s nálezem se stalo na pár dnů nejnavštěvovanějším místem, o keltském bojovníkovi se dlouho mluvilo, pro děti byl objev velkým dobrodružstvím. Po důkladném prozkoumání hrobu archeology byl hrob znovu uzavřen.

Na počátku odhalení hrobu jednoho z keltských bojovníků v Žatčanech byl letecký snímek. Záběry z nálezu poté vysílala televize, o hrobu keltského bojovníka v Žatčanech psaly také noviny.

Keltové v Evropě
Keltové v Evropě

 
Keltský hrob
Keltský hrob