Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Václav Dvořák

Úvodní stránka > Rodáci a osobnosti > Václav Dvořák >

Stavitel Václav Dvořák se narodil 20.9.1900 jako šesté nejmladší dítě v rodině rolníka v Obřanech, v té době ještě samostatné vesnici u Brna. V pěti letech mu zemřel otec a matka se znovu provdala v roce 1909 za rolníka Blaženku. Celá rodina se v roce 1919 přestěhovala z Obřan do Žatčan, kde otec Blaženka podědil chalupu. Byl to přízemní  domek s chlévy krytý doškami a stál na místě dnešního stavení č. 23 (dnes Sýkorův dům). 

Václav Dvořák ukončil stavební průmyslovku v Brně maturitou v roce 1921 a s rodiči bydlel v Žatčanech do roku 1925. V té době kreslil zednickému mistrovi Ludvíku Teplému plánky na stavby a rekonstrukce místních domů.

V roce 1922 nakreslil plány sokolovny, která byla ještě v témže roce postavena. Do roku 1926 pracoval u různých stavitelů a tam kromě jiného poznal, jak tito podnikatelé podvádí stavebníky, používají podřadné materiály a předražují stavby. Proto se rozhodl ve svých 26 letech začít sám podnikat a nabídnul třem četníkům z Obřan, že jim postaví domky. To se mu s jedním zedníkem a tesařem povedlo v termínu a za dohodnutou cenu. Vrátil vypůjčené peníze a svůj zisk ihned investoval do dalších staveb, kterých bylo v roce 1927 již sedmnáct. Firma se rozrostla a začal chodit i do nabídek na větší stavby nájemních domů a občanské stavby.   Staré zaběhnuté firmy ho přehlížely, ale brzy zjistily, že díky své solidnosti a vstřícnosti vůči stavebníkům je firma Dvořák brzo nechala daleko za sebou.

Jednou z prvních  staveb, kterou provedl ihned po získání dostatečných financí, byla v roce 1929 stavba nového domu pro rodiče v Žatčanech č. 23. Tato stavby je již ovlivněna nastupujícím funkcionalismem a je dnes i  na  svou dobu hodnocena velmi pozitivně.

Do znárodnění v roce 1948 postavila firma Dvořák stovky rodinných domů, nájemních domů a průmyslových objektů nejen v Brně, ale i jinde v Čechách, na Slovensku, v Rakousku a Německu. Své stavby, které také projektoval, zastupují moderní architekturu v období mezi světovými válkami, kdy vznikly především mimořádně kvalitní obytné domy, které potvrdily výjimečnou kulturu města té doby. Tyto domy patří i dnes mezi nejvyhledávanější bydlení v Brně.

Po znárodnění  pracoval Václav Dvořák dále ve stavebnictví, z jeho firmy vznikl největší brněnský státní podnik Pozemní stavby. Pracoval na různých významných stavbách socialismu, jako např. NHKG Ostrava - Kunčice jako stavbyvedoucí nebo stavební dozor do roku 1960, kdy byl za svoji podnikatelskou činnost na tři roky uvězněn v Praze na Pankráci. Po návratu pracoval dále ještě jako vyhledávaný projektant a praktik až do 75 let.

Václav Dvořák zemřel 21. září 1984.