Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Žatčanský kroj

Žatčany patří do oblasti Brněnsko, což je samostatná a osobitá národopisná oblast s bohatým folklórem, zvykoslovím a kroji. V Žatčanech se původní ženský kroj nosil ještě začátkem 20. století, po 1. světové válce byl kvůli posilování národní uvědomělosti postupně nahrazován krojem kyjovským, který převzal vůdčí roli jako představitel národního kroje. Tomuto vývoji nahrávala i ta skutečnost, že se zřizovaly půjčovny kyjovských krojů, a tak bylo snažší kroje vypůjčit než zachovávat a udržovat kroj vlastní.

V posledních letech sílí v okolních vesnicích snahy o obnovu vlastního kroje. Také u nás se  nadšené a obětavé ženy myšlenkou obnovy kroje začaly vážně zabývat. Jmenovitě se o obnovu kroje zasloužily Renata Kleinová z č. 302, Vladimíra Sedláčková z č. 306, Martina Fialová z č. 56 a Mgr. Karla Jarošová z č. 22. Navštívily  Etnografické muzeum  v  Brně, aby se nad několika staršími fotografiemi a popisu našeho kroje ve Vlastivědě moravské z roku 1910 poradily na vzhledu kroje. Povzbuzeny úspěšnou poradou se pak obrátily na zastupitelstvo obce o finanční podporu při zhotovování krojů. Zastupitelstvo  vstřícně  přislíbilo, že náklady na 10 dívčích a 10 chlapeckých krojů uhradí.

V malém seriálu  v obecní kabelové televizi, jehož obsah je převzat do kroniky,  byla obecní veřejnost seznámena s historií původního kroje, s přípravou a konečné podobě kroje obnoveného:   

Nejdříve popis žatčanského kroje ve Vlastivědě moravské sepsané Augustinem Kratochvilem v roce 1910:

,,Svérázný kroj se zachoval u ženských; u mužských byl odložen v letech 1860. Na hlavě nosí ,,kukly“ nebo ,,maryšské šátky; poslední uvázané obyčejně  ,,na ucho“, méně na ,,rožky“; v zimě teplé ,,vlňáčky“. Děvče i vdaná nejde z domu bez zástěry (fěrtuchu).  ,,Kacabajky“ jsou z pracích látek (na léto) nebo z těžké látky, jako sukně. Pod kacabajkou nosí děvčata kordulky. Sukně jsou široké a chce-li děva býti nastrojena, musí jich mít 5-6; spodnější jsou hodně naškrobeny, hořejší vlněné, bavlněné, hedvábné neb atlasové různé barvy. K muzice chodívají děvčata  ,,bez obleku“, pouze v kordulce s rukávci ozdobenými na koncích krajkami a pentličkami.“

Současný kroj je ušit z dostupných materiálů, je jednoduchý, převládají jemné pastelové barvy, dominuje barva bílá.

A jak tedy obnovený kroj vypadá?:

K ženskému žatčanskému kroji patří bílé rukávce vázané těsně u krku. Nemají příliš široké nabírání, jsou ukončeny krajkovým krejzlíčkem 7 - 10 cm širokým, který leží kolem krku a netrčí k obličeji. Baňky na pažích jsou ukončené krajkou staženou a ozdobenou mašlí. Kordulka je převážně sametová, zapínaná na knoflíčky, bohatě pošita prýmky, hluboce vystřižená, zdobená širokou řasenou taftovou mašlí  zakončenou šušky. Vrchní brokátová sukně je široká s délkou pod kolena, zakončena na spodním okraji dvěma stužkami, vespod s pěti silně škrobenými spodničkami. Zástěrka je bílá obdélníková a končí na šířku dlaně nad spodní okraj vrchní sukně. Vzadu zakončena dvěma krajkovými mašlemi. Ke kroji patří bílé punčochy a černé boty. Na hlavu se správně váže pevně uvázaný  červený šátek nebo věneček  jemných barev.

Mládenci mají nové košile, červené kordule, široký černý klobouk s voničkou.

Poprvé byl obnovený kroj představen při slavnosti 60. výročí osvobození naší obce, ukončení 2. světové války a odhalení památníku obětem válek v neděli 8. května 2005. Tři páry krojovaných na oslavě asistovaly při nesení praporů a pokládání věnce k památníku.

Premiéra všech krojů se konala na žatčanské hody 22. května. Při dopolední mši sv. v kostele byly požehnány, odpoledne jsme je viděli při průvodu obcí (celkem bylo 12 párů krojovaných - 2 kroje  už z dřívějška vlastní v rodinách), obdivovali jsme je při tanci Moravské besedy a při taneční zábavě pod májí.

Ženské kroje zhotovily švadleny z Velkých Bílovic, košile a červené kordule  pro mládence ušila místní švadlena Eliška Michlová z č. 178. Celkové náklady na 10 krojů dosáhly částky 100 tisíc Kč a byly uhrazeny obcí.. Zastupitelstvo obce stanovilo, že se ženské kroje  budou půjčovat za 500 Kč, mládenecké za 200 Kč, do jiných vesnic půjčovány nebudou.


Hody 2002

Hody 2003

Hody 2004

Hody 2005

Hody 2006

Hody 2007

Hody 2008

Hody 2009

Hody 2010

Hody 2011

Hody 2012

Hody 2013
Hody 2014
Hody 2015
Hody 2016
Hody 2017

Hody 2022

Hody 2023: stavění máje 2.6.2023

Hody 2023: nedělní odpoledne

Hody 2023: zvaní na hody

Ženáčské hody 5.6.2023