Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Prof. Jiří T. Kolaja

Jméno Prof. Jiřího  Tomáše  Kolaji je známo jen nejstarším současníkům. Pocházel z Eliášova rodu na čísle 6, jeho dědeček se jmenoval František Eliáš, babička Kateřina roz. Čumpová. Měli syny Adolfa , Rafaela a Vladimíra a dcery Františku a Valerii. Ta se provdala za středoškolského profesora v Brně Maxmiliána Kolaji do Brna. Měli dceru Jitku a syna Jiřího. Jiří se narodil 21.10.1919 v Brně, jako dítě a mládenec prožíval  prázdniny často  u babičky v Žatčanech. Zde také prožil  osvobození a konec války v roce 1945.

Po válce získal doktorát  sociologie a filosofie na Masarykově universitě v Brně
a pak se přestěhoval do USA. Jako universitní profesor přednášel na amerických vysokých školách i jinde ve světě, také půl roku v Brně. Protože ovládal 10 řečí, nebylo pro něj těžké se ve světě prosazovat. V USA se oženil s dosud žijící Polkou  Beatou, jejich dcera žije v Německu a syn v Polsku.

Při poslední návštěvě v Žatčanech v roce 2000 u sestřenice paní Pavlišové roz. Eliášové navštívil hrob svých prarodičů na místním hřbitově. Sedli si na lavičku u kapličky, on obdivoval pěkný kostelík, hřbitov a rovinaté okolí s výhledem na Starou horu nad Újezdem. To byla jeho poslední návštěva rodné vlasti a tehdy v něm patrně uzrálo přání být pochován v rodišti předků v Žatčanech. Zemřel 10.2.2003 ve věku 84 let v USA.  Pozůstalí nechali postavit v severní části žatčanského hřbitova rodinnou hrobku na místě původního hrobu bratrance  Rafaela Eliáše s manželkou, (vedle jednomístného hrobů prarodičů Františka a Kateřiny Eliášových), 9.11.2003 byl v žatčanském kostele za přítomnosti nejužší rodiny proveden pohřební obřad a urna uložena do hrobky.

Na pomníku z růžové žuly nacházíme stručný nápis:  prof. Jiří Tomáš Kolaja s datem narození a úmrtí. Málokdo z místních ví, že vysoce vzdělaný občan USA si za  místo posledního odpočinku vybral malou vesničku. Touha po domově a vzpomínky na mládí byly asi velice silná pouta, která ho přivedla zpět do vlasti.