Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Policie radí

Úvodní stránka > Obecní úřad > Informace občanům > Policie radí >

Policie ČR radí: Pozor na zloděje

Nevpouštějte neznámé lidi do domu

Na Brněnsku se v minulých dnech objevilo nemálo případů okradení občanů přímo v jejich bytech a domech. Pachatelé této trestné činnosti se zaměřují především na starší občany. Pod různými záminkami se snaží vloudit do jejich příbytků. Často se představují jako pracovníci elektráren, vodovodů či telekomunikačních firem. Přicházejí také s nabídkou prodeje zboží, výrobků podporovaných reklamou v mediích. Podvodně vystupují také jako úředníci, kontroloři či revizní technici. Zazvoní také u domu se zprávou o nemalé výhře. Často fingují poruchu auta nebo požádají pouze o sklenici vody. Když je občané pozvou do bytu, v nestřeženém okamžiku obyvatele domu okradou. Zpravidla o nemalé finanční částky. Požádají o vodu, rozměnění peněz na vyplacení výhry či vrácení přebytku za pravidelné platby. Takto získávají informace o skrýších hotovosti občanů. Pak občanovi v nestřeženém okamžiku nenávratně odcizí všechny úspory.

Policie radí občanům, aby do domu či bytu nevpouštěli cizí osoby. Pracovníci firem jako jsou elektrárny, plynárny, vodovody a kanalizace, jsou vybaveni průkazy, kterými prokazují příslušnost k dané firmě. Zpravidla přijíždějí služebními automobily, které jsou výrazně označeny. Občané se nemusí stydět a při jakékoliv pochybnosti případného pracovníka požádat o předložení průkazu. Na místě je také poznamenání si údajů o pracovníkovi, vozidle a jeho registrační značce.  Občané si také mohou na dispečinku firem telefonicky ověřit, zda firma pracovníka do jejich domu vyslala. Až potom pracovníka do domu vpustit. Opatrnost a obezřetnost je vždy na místě.

Policisté zároveň vyzývají občany, aby bez odkladu při jakékoliv pochybnosti a pohybu podezřelých osob po obci kontaktovali Policii ČR. Na telefonním čísle 158 jsou policisté připraveni vždy pomoci.