Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Pozvánka na výstavu SKÁCELOVÉ - ke kořenům

Vážení příznivci Památníku písemnictví na Moravě, 

chtěli bychom vás pozvat na zahájení výstavy 

Skácelové - ke kořenům 

(17.4. 2019 - 27.10.2019) 

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 17. 4. 2019 v 17:00 hodin.

Zazní recitace básní Jana Skácela v podání herce Vladimíra Hausera, hudební doprovod Jana Boudjaoui Havlová – improvizace na violoncello. 


Nejnovější literárně výtvarná výstava v Památníku písemnictví na Moravě s názvem Skácelové – ke kořenům přibližuje životní a tvůrčí osudy básníka Jana, malíře Petra a jejich otce Emila. Návštěvníci nahlédnou do rodinné historie a seznámí se s osudy a dílem básníků a výtvarníků jednoho rodu, jehož kořeny sahají až do jihočeských Vodňan ke spisovateli-lumírovci Františku Heritesovi. Básníka Jana Skácela není třeba blíže představovat, pozornost si ale jistě zaslouží také jeho mladší bratr, malíř a grafik Petr Skácel. Talent oba zdědili po svém otci, všestranně nadané osobnosti řady profesí. Vyučený mlynář, učitel, legionář, básník i malíř otevřel synům svět literatury a nasměroval je k tvůrčí práci.

Myšlenka konfrontovat tvorbu bratrů Skácelů v tematických relacích, postavit vedle sebe jejich zemité moravanství, sepětí s rodovými kořeny i složitou genezi politického zrání a uvědomění, dostala zásadní impulz objevem Emilových deníků. Bezmála stovka sešitů a skicářů, která rozšířila sbírkový fond Památníku, velmi otevřeně dokumentuje jeho životní i tvůrčí úsilí, je jedinečným svědectvím o východiscích, prvních krocích i zrání všech tří umělců.

Kurátorům výstavy se podařilo dohledat a zapůjčit od příbuzných, přátel a žáků desítky originálních osobních dokumentů, fotografií a dopisů. Relativně samostatný výstavní celek představuje „malá galerie“ Petrových obrazů, jejichž výběr odráží rodinné vazby a současně představuje průřez jeho obsáhlou tvorbou. Rukopis první Janovy sbírky Kolik příležitostí má růže zase dokládá, že se původně měla jmenovat Chléb a ptáci.

Rajhradskou výstavu zahájí herec divadla Husa na provázku Vladimír Hauser přednesem básní Jana Skácela, kterého doprovodí hudebními improvizacemi violoncellistka Jana Boudjaoui Havlová. Vernisáž v prostorách benediktinského opatství se uskuteční ve středu 17. dubna od 17 hodin.

VÝSTAVA: Skácelové – ke kořenům
TERMÍN: 17. 4. 2019 – 27. 10. 2019
KURÁTOŘI: PaedDr. Libor Kalina, Mgr. Andrea Procházková, Ph.D., Mgr. Hana Fadingerová
VÝTVARNÍK: MgA. Peter Jelemenský
Památník písemnictví na Moravě, Klášter 1, 664 61 Rajhrad, www.muzeumbrnenska.cz, rajhrad@muzeumbrnenska.cz,
KONTAKT: tel.: +420 547 229 136 – Libor Kalina