Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Žatčany zazářily na 73. MFF ve Strážnici

Žatčany zazářily na 73. Mezinárodním folklórním festivalu ve Strážnici

Letos proběhL ve Strážnici již 73. ročník Mezinárodního folklorního festivalu a po mnoha letech se dostalo na jeho program i Brněnsko. Naposledy se program z Brněnska ve Strážnici uskutečnil v roce 1980. Tehdy v programu vystupovali také někteří zástupci ze Žatčan pod vedením pana Jana Zezuly, dnes jsou to někteří členové Začanských mužáků (Jan Lautrbach, Antonín Sedláček) a Újezdské Rozmarýny (Maruška Cupáková, roz. Sýkorová).

Na tuto významnou mezinárodní akci byla letos přizvána i chasa ze Žatčan, Začanští mužáci a Újezdská Rozmarýna (nyní má 4 členky ze Žatčan), aby se zúčastnili společného vystoupení pod názvem „Ta brněnská mája tenká. Hody na Brněnsku na přelomu 19. a 20. století.“ Tento program byl ve Strážnici předveden 2x. V pátek 22. 6. 2018 na zahajovacím večeru MFF v hlavním programu v amfiteátru Bludník od 21 hodin a ještě jednou v neděli 24. 6. 2018 ve 12:30 hodin při repríze celého vystoupení. Další skupiny vystupujících byly z Tuřan, Ochoze u Brna, Troubska a Komína. Doprovázela nás CM Kyničan z Moravských Knínic a DH Večerka z Tuřan. Celkem ve společném vystoupení účinkovalo více než 150 lidí. Tento program dostal jednu z hlavních cen, laureáta MFF Strážnice za výjimečnou prezentaci lidového oděvu a tanečního materiálu z Brněnska. Dokonce i etnograf, folklorista a bývalý ředitel strážnického festivalu, pan Jan Krist, se vyjádřil, že naše vystoupení patří do klenotnice lidové kultury. A to je zásluha všech, kteří se téměř 2 roky na vystoupení připravovali a byli ochotni přinést různé oběti. Přesto, že přípravy na v ystoupení ve Strážnici byly skutečně mimořádně náročné, tak jsme si vědomi veliké pocty, které se nám tímto dostalo a já věřím, že nakonec budeme všichni z nás na tyto dny s hrdostí vzpomínat po celý náš život, protože jsme dobře reprezentovali naši obec i oblast Brněnsko.

napsala Mgr. Karla Jarošová, členka souboru Rozmarýna

enlightened347 snímků z cesty našich krojovaných na 73. MFF ve Strážnici si můžete prohlédnout ZDE

enlighteneda dalších 237 snímků z nedělního vystoupení ve Strážnici ZDE

enlightenedVideozáznamy z pátečního pořadu „Ta brněnská mája tenká - Hody na Brněnsku na přelomu 19. a 20. století“:

enlightenedVideozáznam sobotního krojovaného průvodu Strážnicí: 

enlightenedVideozáznam sobotního vystoupení Martina Kšicy z Moravských Knínic v soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku v amfiteátru Zámek:

enlightenedVideozáznam sobotní přehlídky dětských lidových muzik "Muzičky" v amfiteátru ve skanzenu:

enlightenedVideozáznamy z nedělního pořadu „Ta brněnská mája tenká - Hody na Brněnsku na přelomu 19. a 20. století“:

enlightenedUdělení ocenění Laureát MFF učinkujícím v pořadu "Ta brněnská mája tenká" za vyjímečnou prezentaci lidového oděvu a tanečního materiálu z Brněnska:

enlightenedVideozáznam nedělního vystoupení vítězů soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku v amfiteátru Bludník: