Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Informace k volbám do zastupitelstev obcí

INFORMACE PRO POLITICKÉ STRANY, NEZÁVISLÉ KANDIDÁTY A SDRUŽENÍ NEZÁVISLÝCH KANDIDÁTŮ KANDIDUJÍCÍ VE VOLBÁCH DO ZASTUPITELSTVA OBCE VE DNECH 5. A 6. ŘÍJNA 2018

Kandidátní listiny předkládají politické strany, nezávislí kandidáti a sdružení nezávislých kandidátů registračnímu úřadu nejpozději do 16:00 hodin 31. července 2018.

Registračním úřadem pro naši obce je Městský úřad Židlochovice.

Počet potřebného počtu podpisů na peticích:
Počet podpisů pro nezávislé kandidáty: 36
Počet podpisů pro sdružení nezávislých kandidátů: 62

VOLBY DO ZASTUPITELSTEV OBCÍ KONANÉ DNE 5. A 6. ŘÍJNA 2018

Volební právo občanů jiných členských států EU ve volbách do zastupitelstev obcí

Právo volit a právo být volen ve volbách do zastupitelstva obce upravuje zákon č. 491/2001 Sb., o volbách do zastupitelstev obcí a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů v § 4 a § 5.

§ 4 Právo volit

Právo volit do zastupitelstva obce má občan obce za předpokladu, že jde o státního občana České republiky, který alespoň v den voleb, a konají-li se volby ve dvou dnech, druhý den voleb, dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu, a státní občan jiného státu, který v den voleb, dosáhl věku nejméně 18 let, je v den voleb v této obci přihlášen k trvalému pobytu a jemuž právo volit přiznává mezinárodní úmluva, kterou je Česká republika vázána a která byla vyhlášena ve Sbírce mezinárodních smluv.

§ 5 Právo být volen

Členem zastupitelstva obce může být zvolen každý volič, u kterého není překážka ve výkonu volebního práva podle § 4 odst. 2 písm. a) a b) a který je v den voleb v obci přihlášen k trvalému pobytu.

V současné době mohou volit a být voleni ve volbách do zastupitelstev obcí na území České republiky pouze ti cizinci, kteří jsou státními občany jiných členských států EU, neboť Smlouva o přistoupení České republiky k Evropské unii má zatím jako jediná charakter mezinárodní smlouvy, která splňuje náležitosti stanovené volebním zákonem.

 
V Žatčanech dne 18.06.2018
Ing. František Poláček, starosta obce