Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Aktuality z Jihomoravského kraje 1/2018

V novém čísle zpravodaje "Aktuality z Jihomoravského kraje 1/2018" Vás zveme na blížící se Regiontour. Na stánku Jihomoravského kraje na Vás čeká zdarma kalendář na rok 2018 s tipy na cyklovýlety na jižní Moravě a ve Weinviertelu. Už jen do konce ledna máte možnost přihlásit se do soutěže o Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost. Budeme rádi za každou zpětnou vazbu, připomínku nebo dotaz od Vás, na které se budeme snažit reagovat v příštím vydání. 

Regiontour za dveřmi

Nejvýznamnější akce cestovního ruchu v kraji je tady. Veletrhy GO a Regiontour ovládnou ve dnech 18. – 21. 1. 2018 brněnské výstaviště. Věříme, že mnozí z Vás tam mají namířeno. Ani letos nebude chybět tradiční prezentace atraktivit jihomoravských turistických oblastí a krajová specifika. Novinkami letošní sezóny bude další rozvoj singletrailů a venkovní expozice VIDA! science centra. Nezapomeňte na stolní kalendář jako dárek!

Dotační katalog 2018

K dispozici je nově přehled jednotlivých krajských dotačních programů pro rok 2018 včetně stručného návodu, jak o ně žádat. Tyto informace by Vám měly pomoci zlepšit orientaci ve vyhlášených dotačních programech a usnadnit tak získání potřebných financí z těchto programů pro města a obce na jižní Moravě.

Rozpočet a investiční výdaje na rok 2018

Jaké jsou rozpočtové plány Jihomoravského kraje v roce 2018? Největší díl z rozpočtu ukrojí oblast dopravy, pak školství. Kraj je připraven i na financování projektů z EU. 

Výdaje Jihomoravského kraje na investiční akce:
·        Doprava (SÚS JMK)    171  200 tis. Kč
·        Školství                        168 200  tis. Kč
·        Zdravotnictví                 142 773  tis. Kč
·        Sociální věci                 100 000  tis. Kč
·        KrÚ JMK (rekonstrukce budovy...)    72 517  tis. Kč
·        Kultura                             15 872  tis. Kč
·        Regionální rozvoj               8 863  tis. Kč

Přehled konkrétních největších investic najdete zde.

Spolupráce mezi Spolkovou zemí Dolní Rakousko a kraji Jihomoravský, Jihočeský a Vysočina

Ve středu 10. ledna 2018 podepsal hejtman B. Šimek Dohodu o přeshraniční spolupráci v oblasti zdravotnické záchranné služby mezi Dolním Rakouskem a kraji Jihomoravský, Jihočeský a Vysočina. Na setkání hejtmanů byla signována i dohoda o spolupráci mezi těmito čtyřmi regiony s pracovním programem na roky 2018–2021. Smlouva navazuje na úzké vztahy a společné cíle těchto regionů, a to ve 13 oblastech, např.dopravní infrastruktury, zdravotnictví, sociální, zemědělství, kultury a cestovního ruchu.

Termín přihlášek na Cenu hejtmana pro společenskou odpovědnost končí 31. ledna 2018

Uplatňujete v praxi aktivity, které principy společenské odpovědnosti splňují? Jste firma, organizace veřejného sektoru nebo obec? Chcete si ujasnit své pozice a porovnat se s ostatními? Pak neváhejte a přihlaste se do Ceny hejtmana Jihomoravského kraje za společenskou odpovědnost vyplněním přihlášky a dotazníku. Věříme, že v Jihomoravském kraji je spousta subjektů, kterým nechybí smysl pro odpovědné chování.

Olympijský park v Brně 9.-25. 2. 2018

Hokejista Martin Erat a krasobruslařka Eliška Březinová se stali ambasodory jihomoravského kraje pro Olympijský festival 2018. Akci, která bude v Brně a Ostravě doprovázet olympijské šílenství v Pchjongčchangu, budou mít za úkol, co nejvíce zpropagovat. Olympijský festival 2018, který pořádá  Český olympijský výbor a Jihomoravský kraj s městem Brnem jsou jeho partnery, se uskuteční v jihomoravské metropoli od 9. do 25. února. Pavilon Z a jeho okolí na Výstavišti Brno se promění na 17 dní na místo, kde se představi na 30 zimních i letních sportů. Vedle hokeje, curlingu a krasobruslení si návštěvníci vyzkouší biatlon, snowboarding nebo i skok na lyžích. Vstupné: 50 Kč dospělý, děti do 150 cm v doprovodu dospělých zdarma.

Kalendář zdarma do každé obce z projektu „Poznejte kulturní a přírodní dědictví příhraničního regionu na Evropském zeleném pásu podél Železné opony na kole“

V rámci projektu byl zpracován stolní kalendář s tipy na výlet na jižní Moravě nebo ve Weinviertelu na každý týden v roce. U každého výletu jsou kromě podrobné trasy a itineráře uvedeny i další zajímavé a užitečné informace (délka a výškový profil výletu, převýšení a doporučený typ kola, atd.), podle kterých se můžete rozhodnout, kterým směrem se vydáte na kole či pěšky. Můžete ho obdržet na Regiontour ve stánku Jihomoravského kraje.

Jubilejní 20. ročník soutěže Zlatý erb startuje!

Jihomoravský kraj ve spolupráci se spolkem Český zavináč vyhlašuje krajské kolo 20. ročníku soutěže Zlatý erb o nejlepší webové stránky a elektronické služby měst a obcí. Cílem soutěže je podpořit modernizaci místních samospráv prostřednictvím rozvoje informačních služeb. Do soutěže se je možné přihlásit do19. ledna 2018, v případě „Zvláštní ceny ministryně pro místní rozvoj za nejlepší turistickou prezentaci“, která má pouze celostátní kolo, je uzávěrka přihlášek 15. února. 

Kraj nechá vysadit 100 lip srdčitých, oslaví tak 100. výročí vzniku Československa

V příštím roce si Česká republika připomene 100. výročí vzniku československé státnosti. Jihomoravský kraj chce v této souvislosti nechat na stovce vybraných míst jižní Moravy vysadit 100 lip srdčitých jako připomínku této historické události. Sto krásných symbolických stromů tu pro nás zůstane jako odkaz do dalších staletí.

Zelená pro singletraily a dotace na rok 2018

Jihomoravský kraj dlouhodobě podporuje rozvoj sítě cyklistických komunikací, zejména přírodě blízkých stezek, které jsou vhodné nejen pro terénní cyklisty a milovníky adrenalinu, ale i širokou škálu cyklistických návštěvníků. Budování  singletrailových stezek, které podporují turistický ruch, je mnohem levnější než stavba klasických cyklostezek. V Jihomoravském kraji zmiňme například ambiciózní projekt SINGLETRAIL Moravský kras (42,5 km tras).

V letošním roce v rámci dotačních programů lez získat max. 2 mil. Kč na jeden projekt budování cyklostezky nebo MTB trasy, na podporu bezpečné sjízdnosti stávajících MTB tras je vyčleněna celková částka 600 tis. Kč.

Manuál pro rodiče – aneb nejste na to sami

Od letošního roku obdrží každá maminka v jihomoravských porodnicích šanon „Manuál pro rodiče – aneb nejste na to sami“. V obsahu se například dočtou, co vše lze dostat od státu.

Pracovní skupina jednala o politice stárnutí v kraji

Jihomoravský kraj se zapojil do spolupráce s Ministerstvem práce a sociálních věcí na projektu Politika stárnutí na krajích. V úterý 9. ledna 2018 se na krajském úřadu v Brně sešla pracovní skupina, která diskutovala nad tématy kulatých stolů, které budou postupně pořádané v kraji. Mezi hlavní témata bude patřit oblast stárnutí doma, kde je nutné diskutovat nad dostupností a podpoře terénních sociálních služeb, podpora mezigenerační spolupráce a vtahů, rozvoj dobrovolnictví, ale i domácí hospicové péče a bezpečnost. Dalším tématem je mobilita, do které patří bezbariérovost vozidel veřejné dopravy a zastávek, služby v oblasti senior taxi, dostupnost veřejných toalet, zdravotního cvičení, ale i dostatek laviček.

Příklad dobré praxe - zapojte se do projektu SOUSEDÉ Plus

Jak tráví senioři svůj volný čas? Co když odchodem do důchodu zůstali sami, přišli o kontakt s lidmi, ale jsou přesto šikovní, aktivní a rádi by pomohli ostatním? Správným krokem by třeba mohlo být zapojení obce do programu SOUSEDÉ Plus, kde členové vytvářejí tzv. komunitní spolky/kluby, prostřednictvím kterých se vzájemně podporují a pomáhají si. Každý člen spolku za sebe navrhne oblast, činnost, kde může někomu nabídnout pomocnou ruku a na druhou stranu pojmenuje oblast, ve které pomoc sám potřebuje. Skvělou inspirací pro vás mohou být Ivančice, kde byl v říjnu 2016 založen Klub SOUSEDÉ plus Vančáci při Středisku volného času Ivančice. Vančáci spolupracují s klubem Seniorů, hlídají děti mladým rodinám, malé skupinky si organizují výlety, divadla apod. Když někdo rád peče, tak upeče oslavencům nebo i k jiné příležitosti. Například babička Jana ráda plete papučky pro mladé rodiny, vnoučata či pravnoučata svých známých. Mladí senioři rádi přijdou do rodin něco pospravit. Pomáhají si od hlídání dětí, pečení buchet, doučování, žehlení,  šití přes úklid u seniora až po sekání zahrady, přitlučení poličky nebo organizaci zajímavých besed.

Prezentace odborných škol v OC Olympia

Zveme všechny žáky základních škol 8. a 9. tříd, jejich učitele, rodiče a výchovné poradce na prezentaci odborných středních škol Jihomoravského kraje. Akce se koná v prostorách OC Olympia ve dnech 26. - 28. 1. 2018. Jedná se o školy, které nabízejí obory zaměřené především na strojírenství, elektrotechniku, informační technologie, služby a řemesla.

Kalendář kulturních akcí 19. 1. - 31. 3. 2018

19. – 31. 1. 2018
JazzFest Znojmo
Znojmo
27. 1. 2018
Otevření 18. ročníku Salonu vín ČR
Valtice, Salon vín ČR
do 31. 1. 2018
Jednota bratrská
Kyjov, Vlastivědné muzeum Kyjov víceúčelový sál (nová budova)
ÚNOR
1. 2. – 10. 5. 2018
JazzFest Brno
Brno
do 4. 2. 2018
Výrazové panenky z USA, panenky ze sbírky Veroniky Petraturové
Hodonín, Masarykovo muzeum v Hodoníně
5. 2. – 11. 3. 2018
Chaloupky u lapače
Veselí nad Moravou , Městské muzeum Veselí nad Moravou
17. – 18. 2. 2018
Mezinárodní den průvodců
Brno, TIC
18. 2. – 15. 4 2018
Výstava Merkur
Kyjov, Vlastivědné muzeum Kyjov víceúčelový sál (nová budova)
do 20. 2. 2018
Egypt dar Nilu
Vyškov, Muzeum Vyškovska
do 25. 2. 2017
Cyrilometodějský Velehrad
Rajhrad, Památník písemnictví na Moravě
do 25. 2. 2018
Střípky dávných časů – středověk na Břeclavsku
Městské muzeum a galerie Břeclav
27. 2. – 2. 3. 2018
SALIMA: Mezinárodní potravinářský veletrh a VINEX: Mezinárodní vinařský veletrh
Brno, Výstaviště Brno
do 28. 3. 2018
I v zimě můžete do muzea!
Mikulčice, Slovanské hradiště v Mikulčicích
do 31. 3. 2018
Barbaři v pohybu
Boskovice, Muzeum regionu Boskovicka