Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Dobrý skutek za starý mobil

D O B R Ý   S K U T E K   Z A   S T A R Ý   M O B I L 

Odevzdejte do 31. ledna 2017 na vašem obecním úřadě nebo v místní škole svůj vysloužilý (i zcela nefunkční) mobilní telefon a pomůžete Domovu pro postižené děti LILA OTNICE, který obdrží výtěžek z této charitativní akce. Navíc pokud zanecháte na sebe kontakt, zařadíte se do slosování o hodnotné ceny, které pro podporu této dobročinné akce věnovala společnost ASEKOL a.s.

Zbavte se starého krámu, který vám jen leží v šuplíku a který stejně už nikdy nepoužijete, a současně tím pomůžete dobré věci!

Akci připravil Dobrovolný svazek obcí Region Cezava, jehož členem je i vaše obec, ve spolupráci se společností ASEKOL a.s.

Akci podporují obce: Blučina, Měnín, Moutnice, Nesvačilka, Nikolčice, Otmarov, Otnice, Telnice, Těšany a Žatčany.

Která obec Regionu Cezava dětem z LILA OTNICE pomůže nejvíce …?

Více informací na: www.region-cezava.cz

Akce probíhá ve spolupráci s Dobrovolným svazkem obcí Region Cezava, společností ASEKOL, Domovem pro postižené děti Lila Otnice a Jihomoravským krajem.

Proč je třeba ekologicky likvidovat staré mobilní telefony?

Podle průzkumu naší společnosti leží aktuálně v českých domácnostech cca 10 miliónů starých, nepoužívaných mobilních telefonů – bez využití a bez možnosti recyklace. Například z 5 miliónů mobilních telefonů (zejména starších typů) lze postupnou recyklací získat až 120 kg zlata, 45 kg palladia, jednu a čtvrt tuny stříbra, 45 tun mědi a 19 tun kobaltu. Pokud telefon není ekologicky zlikvidován a vyhodí se do popelnice, kam rozhodně nepatří, skončí bez využití buď ve spalovně nebo na skládce. Zde se z něj začnou postupně uvolňovat toxické látky, nikl z baterií, rtuť, bromované zpomalovače hoření, beryllium a další. Tyto sloučeniny mohou pronikat  např. do spodních vod a dostávají se různými způsoby zpět do potravního řetězce, tedy i k nám a způsobují škody na našem zdraví.

Odevzdáním svého starého mobilního telefonu tedy pomůžete vlastně dvakrát: současně dětem i životnímu prostředí…

Děkujeme Vám !