Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Doporučení k prevenci přenosu infekční žloutenky

Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje upozorňujeme na pokračující epidemický výskyt infekční žloutenky v Jihomoravském kraji. Nákaza se šíří kontaktem od osoby k osobě - při nedodržení základních zásad hygieny rukou, tj. umytí po použití WC a před každým jídlem. Aktivity letního období, spojené s nedodržením hygieny rukou, mohou přispívat k dalšímu šíření nákazy (pojídání venku neumytýma rukama, hromadné akce apod.). 

V prevenci přenosu infekční žloutenky má zásadní vliv dodržování základních hygienických návyků, zejména:

  • řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem vždy po použití WC
  • řádné mytí rukou teplou vodou a mýdlem před každou konzumací jídla, nápojů; je zcela nevhodné společné pití z jedné láhve (otírání hrdla láhve rukou), ukusování z jedné svačiny, sdílení cigarety, vodní dýmky apod.
  • rizikové je konzumování jídla na ulici, pokud si před tím nemůžeme umýt ruce
  • při pití nápojů z plechovek dochází ke kontaktu úst s povrchovým materiálem – doporučujeme přelít nápoj do sklenice nebo použít čisté brčko
  • řádné mytí rukou vždy po návratu domů z venkovního prostředí (výtahy, kontejnery na odpad, hřiště, MHD apod.)
  • důsledně dohlížet na dodržování hygieny rukou u dětí
  • pro případ, kdy si nemůžeme ruce umýt je vhodné mít u sebe malé balení dezinfekčního prostředku na ruce nebo jednorázové dezinfekční ubrousky
  • v případě výskytu onemocnění v rodině či svých blízkých se řídit pokyny Krajské hygienické stanice



Infekční žloutenka (virová hepatitida typu A) – základní informace

Jedná se o akutní virové onemocnění, postihující jaterní tkáň, infekce se šíří fekálně-orální cestou. Virus vniká do těla ústy, z těla je vylučován stolicí, a to ještě před propuknutím onemocnění. První příznaky onemocnění se objevují obvykle po 14 až 50 dnech od nákazy (tj. od průniku viru do organismu). Onemocnění začíná náhle, s těmito příznaky:

  • zvýšená teplota, bolesti svalů a kloubů
  • nevolnost, nechutenství, zvracení
  • zežloutnutí očního bělma, žluté zabarvení kůže - odtud název „žloutenka“; nemocný může mít tmavší moč a světlou stolici (tyto typické příznaky však nemusí být přítomny vždy)

Diagnózu stanoví lékař na základě celkového vyšetření a krevních testů. Nemocný je izolován na specializovaném infekčním oddělení. 

Osoby, které byly v kontaktu s nemocným (rodina, spolupracovníci, spolužáci apod.), jsou pod dohledem lékaře a epidemiologa po dobu 50 dnů a jsou vyloučeni z aktivit, které by mohly ohrozit zdraví dalších osob – práce v potravinářství, lázně apod. Preventivně se lze proti nákaze nechat naočkovat.

MUDr. Renata Ciupek
Krajská hygienická stanice Jihomoravského kraje se sídlem v Brně, Jeřábkova 4, 602 00 Brno
www.khsbrno.cz