Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Nové historické snímky z naší obce

Mezi historické snímky z naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou Fotogalerie / Historie, byly založeny další zajímavé historické fotografie:

Ve vrchní části historické pohlednice z roku 1906 "Pozdrav z Třebomyslic" je zachycen původní dům č. 121 s nápisem Josef Dostál, který zde provozoval obchod se smíšeným zbožím. V současné době je dům rozdělen na 2 domy - č. 121 obývá rodina Škrháková a č. 127 rodina Báderová. Ve spodní části pohlednice je žatčanská náves se školou vlevo a budovou hostince vpravo, nad níž vyčnívá věž žatčanského kostela.


Druhý snímek zobrazuje žatčanské a třebomyslické odvedence na počátku minulého století, pravděpodobně v roce 1932-1933. Mezi odvedenci z ročníku 1912 a 1913 je například Pavel Sedláček, Josef Šponer, Vladimír Zezula, Václav Michl, František Procházka, Alois Lauterbach, vpředu s harmonikou František Binek.


Třetí fotografie z roku 1956 zachycuje první svaté přijímání s P. Františkem Šrámkem. Děkan P. František Šrámek působil v Žatčanech v letech 1956 – 1978, nejdéle v novodobé historii naší farnosti (přes 22 let). Na snímku sedí zleva Božena Kamenická, provdaná Povolná (v té době bydlela u dědečka Kamenického v Žatčanech  a chodila do zdejší školy, nyní žije v Měníně), Milada Zachrdlová, provdaná Osičková, P. František Šrámek, žatčanský farář, Anna Bínková, provdaná Jedonková, Eliška Vágnerová, provdaná Michlová, v 1. řadě zleva stojí Milan Gracias, Antonín Lozart, Jaroslav Procházka, Jiří Poláček, František Hedrich, Radomír  Veselý, nad nimi František Vymazal, Ivo Poláček, Miroslav Luskač, Josef Karafiát, Jiří Buchta, ministranti v bílém zleva Bohuslav Mayer, Stanislav Bínek, Eduard Hladký, Vojtěch Bínek a nad nimi stojí kostelník František Zezula a P. František Bébar (bývalý žatčanský farář na odpočinku).

Oba snímky si pozorně prohlédněte, možná na nich někteří z vás poznají známé tváře svých předků …


Čtvrtý snímek byl vyfotografován pravděpodobně v roce 1958, kdy byly pořízeny dva nové kostelní zvony ”Maria” a ”Václav” a umístěny do věže žatčanského kostela.

Popisky k fotografiím laskavě doplnil bývalý kronikář obce - pan Josef Sedláček


Jsme rádi, že se s těmito zajímavými snímky nyní může seznámit široká veřejnost na internetových stránkách naší obce, paní Marcele Procházkové, paní Ivaně Berkovcové a panu Ondřejovi Rybovi děkujeme za jejich zaslání a máte-li kdokoliv další podobné zajímavé snímky, pohlednice či dokumenty, můžete je rovněž (nejlépe včetně komentáře) zaslat na e-mailovou adresu raheza@seznam.cz pro zveřejnění na stránkách obce. 

Pozdrav z Třebomyslic
Pozdrav z Třebomyslic
 
Odvedenci
Odvedenci
 
První svaté přijímání
První svaté přijímání
 
Instalace zvonů
Instalace zvonů