Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Meziobecní spolupráce na Židlochovicku

V rámci projektu Podpora meziobecní spolupráce byla vytvořena Strategie meziobecní spolupráce pro obce ve správním obvodu ORP Židlochovice. Strategie obsahuje čtyři témata (školství, sociální služby, odpadové hospodářství a rodinná politika), ke každému z nich byla zpracována podrobná analytická část a stanoveny problémové oblasti, které by bylo vhodné společně řešit.

V oblasti školství je hlavním tématem spolupráce při získávání finančních prostředků na činnosti školských zařízení, které nejsou hrazeny ze státního rozpočtu, např. hrazení asistentů pedagoga bez nutnosti vazby na konkrétního žáka, kroužků či doučování, školního psychologa,  nákup  pomůcek a zavádění nových metod do výuky. Zejména menší školská zařízení nemají dostatečné  personální kapacity pro zpracování žádostí o dotace a jejich administraci, ale díky spolupráci s většími školami mohou na prostředky dosáhnout.

 V sociální oblasti se bude pokračovat ve společném komunitním plánování sociálních služeb, dále jsou navrženy projekty sociálního bydlení nebo podpora služeb pro seniory (např. denní stacionář pro seniory z židlochovického regionu) – opět platí, že pokud se do realizace a provozu služeb zapojí více obcí, je finanční zatížení obecních rozpočtů nižší.

V odpadovém hospodářství byla navržena opatření směřující k efektivnějšímu nakládání s odpady, zejména ke zlepšení jeho třídění prostřednictvím budování sběrných dvorů a kompostáren. V případě, že se odpad bude lépe třídit, sníží se i celkové množství směsného komunálního odpadu. Obce a města (tedy i občané) budou následně platit méně za jeho odvoz a skládkování.

Oblast rodinné politiky je zaměřena na podporu služeb pro rodiny včetně volnočasových aktivit – v našem městě a okolí působí množství organizací, spolků nebo mateřských a rodinných center, které by mohly využívat dotačních zdrojů, což opět může ulehčit obecním rozpočtům. Další oblastí spolupráce, na které se představitelé obcí židlochovického regionu shodli, je práce s mládeží.

Práce na strategii a aktivní zapojení představitelů obcí našeho regionu do její tvorby ukazují, že vůle spolupracovat zde existuje, doufejme tedy, že se navržené aktivity podaří zrealizovat.

Pracovní verzi návrhové části najdete na webu města Židlochovice (Město Židlochovice – Městský úřad – Projekty – Projekt meziobecní spolupráce), vítáme jakékoliv připomínky a podněty. Více informací poskytne koordinátorka projektu Lucie Kubalíková - KubalikovaL@Zidlochovice.cz, tel. 734 352 329.