Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Reportáž z pietního aktu u památníku obětem válek

U příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu (1918) se uskutečnila v úterý 28. 10. 2014 pietní vzpomínka na padlé vojáky z I. světové války. V chladný ale klidný podvečer se sešli občané Žatčan na návsi u pomníku padlých, aby uctili památku žatčanských a třebomyslických vojáků, kteří zahynuli přímo ve válce nebo na následky válečného zranění. Od základní školy přišel k pomníku průvod zastupitelů obce, krojované mládeže, duchovního správce, Žatčanských Mužáků a ostatních účinkujících. Krojovaní mládenci nesli státní vlajku a vlajku evropské unie.

Moderátor podvečera Daniel Fiala všechny přítomné přivítal a vyzval Mužáky ke zpěvu československé státní hymny. Poté se ujal slova starosta obce ing. František Poláček, který v krátkosti shrnul význam podobného setkávání, kdy si lidé připomínají oběti, které zahynuly ve válce za náš svobodný život.

V dalším vystoupení kronikářka obce Vladimíra Sedláčková uvedla hlavní důvody, které vedly ke vzniku I. světové války. Připomněla státy, které vstoupily do války na obou stranách konfliktu. Zdůraznila, že ve válce trpěli jak vojáci v boji, tak civilní obyvatelstvo, které strádalo hladem a nedostatkem. Konec války přinesl nové uspořádání Evropy a vznik Československé republiky.

Žatčanští Mužáci zazpívali za doprovodu harmoniky válečnou píseň Dalmácia.

Žák základní školy Filip Stibor přednesl krásnou báseň Flanderské vlčí máky, která vznikla pod dojmem bitvy u Flander v květnu 1915. Květ vlčího máku se stal symbolem vzpomínky na válečné veterány.

Žačka Klára Zapomělová potom seznámila přítomné se jmény všech žatčanských a třebomyslických obětí I. světové války. Zatímco četla jejich jména, případně věk a datum úmrtí, zastupitelé obce jednotlivě kladli za každou oběť zapálenou svíci u paty pomníku. Během této pohnuté chvíle se rozsvítilo 23 červených svící.

Bezprostředně po této dojemné chvíli přednesl duchovní správce P. Petr Hošek modlitbu za padlé vojáky. Poté vyzval přítomné ke společné modlitbě za všechny oběti válečných konfliktů.

Moderátor podvečera všem poděkoval za účast na pietní vzpomínce a vyzval všechny k návštěvě malé výstavky ke 100. výročí zahájení I. světové války do přísálí žatčanské orlovny. Než se lidé rozešli, mohli si vyslechnout další vojenské písničky v podání Mužáků.

V přísálí orlovny byla instalována výstava k 100. výročí zahájení Velké války v roce 1914. Na několika panelech mohli návštěvníci shlédnout dobové dokumenty, týkající se zejména třebomyslických a žatčanských mužů, kteří byli povoláváni do bojů války. Byly vidět výpisky z kronik, osobní vzpomínky válečných veteránů, velké množství fotografií, které poskytly rodinní příslušníci bývalých vojáků. Velká dobová mapa dokumentovala trasu čs. legií po transsibiřské magistrále. Z přehledu bylo možné poznat, jak prudce stoupaly náklady na potraviny a ostatní zboží během dlouhé války. Velký přehled znovu připomněl všech 23 padlých vojáků ze Žatčan a Třebomyslic. Jeden panel byl věnován starému pomníku válečným obětem, který stál na návsi před školou a odhalení nového pomníku před 9 lety u příležitosti 60. výročí ukončení II. světové války.

Vedle výstavky bylo možné vidět mnoho předmětů nebo knih, které se týkaly tohoto výročí. Na stole ležely 2 vzácné publikace“Za svobodu“, které vznikly na počest čs. legií v Rusku, nebo třeba malá modlitební knížečka pro vojáky v poli, originální porcelánová fajfka rakouského dragouna, podomácky vyrobený zapalovač na cigarety, který si vyrobili vojáci ve válce, 2 dobové písně, které vznikly na motivy z I. světové války nebo bohatý obrázkový katalog k výstavě, která se konala v Praze v roce 2008 k 90. výročí vzniku republiky. Expozici připravili Josef Sedláček a Vladimíra Sedláčková.

Hosté si mohli v přísálí objednat teplé nápoje, které je rozehřálo, když přišli od pomníku zkřehlí. Mužáci se postarali o příjemnou náladu s písničkami, a tak se ještě dlouho besedovalo.

Text: Vladimíra Sedláčková

ZDE si můžete prohlédnout 54 snímků z výše uvedeného pietního aktu v Žatčanech.

Foto: Radek Lejska

 

28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014

 
28.10.2014
28.10.2014