Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

22. dubna slavíme DEN ZEMĚ

V úterý 22. dubna slaví naše planeta Země narozeniny. Organizace spojených národů vyhlásila v roce 1971 tento den Mezinárodním dnem Země. 

DEN ZEMĚ je den věnovaný Zemi. A jaký dárek jí můžeme dát? Třeba dělat něco, čím jí ulevíme od zátěže, kterou jí denně způsobujeme. A to nejen tento den ...

Na následujících řádcích najdete několik inspirací, jak udělat něco pro Zemi (a pro sebe):

 Odmítejte plastové nákupní tašky

Nejen na potraviny, ale i na ostatní zboží. Pouze 1-3% plastových tašek se na světě recykluje. Přitom 90% nákupních tašek je z plastu.  Tašky se vyrábějí z polyetylenu, který se vyrábí z ropy. Jejich výroba znečišťuje ovzduší a je energeticky náročná. Ropa nutná na výrobu jedné tašky odpovídá množství, na které auto ujede asi 11 metrů. Plastové tašky se biologicky nerozloží, ale fotodegradují – rozpadají se na stále menší částečky, které kontaminují půdu a vodu.

 Pijte vodu z kohoutku, ne balenou

Když už si musíte koupit PET láhev, použijte ji opakovaně a pak recyklujte. Voda z kohoutku je v České republice na většině území kvalitní, splňuje přísné normy. Balená voda zatěžuje životní prostředí - přepravuje se nákladními automobily na dlouhé vzdálenosti a je většinou balena do PET lahví. Pouze 50% PET lahví v České republice se recykluje.    

 Kupujte místní výrobky

Místní potraviny jsou čerstvější, protože jejich cesta k vám je kratší. Současně neztrácí vitamíny a jiné prospěšné látky skladováním. Koupí místních potravin podporujete rodiny jejich výrobců - velkoobchodní výkupní ceny jsou nízké, často na hranici výrobních nákladů. Prosperující farmáři a zemědělci budou méně ochotní prodat své hospodářství, na jehož místě může vyrůst třeba developerský projekt.

 Při vaření používejte pokličku

Správně přiléhající poklička na hrnci znamená až 4x úspornější provoz ve srovnání s nezakrytým hrncem. V případě vaření na litinových plotýnkách či sklokeramické desce se také vyplatí vypínání přístroje alespoň 5 minut před ukončením vaření, čímž využijeme tepelné setrvačnosti varné plochy.   

 Větrejte krátce a intenzivně - okna dokořán, vypnuté topení

Obecně platí, že krátké, ale důkladné větrání je efektivnější než pootevřená ventilačka po celý den. Měli byste prostě při větrání cítit trochu průvan, který je způsobený čerstvým vzduchem, jenž je vháněn do bytu. Větrejte často, ale krátce. Ideálně, pokud se naučíte otevřít vzduchu cestu do vašeho domova několikrát denně po dobu pěti až deseti minut (v závislosti na venkovní teplotě).   

 Perte vždy plnou pračku a při nižší teplotě

Použijte ekologický prací prostředek a vynechte aviváž. Sušte na šňůře. Vždy vybíráme pračku, která má nízkou spotřebu energie a úsporné programy. Pračku pravidelně čistíme od vodního kamene, nejlépe octem. Vodní kámen v pračce totiž snižuje účinnost praní. Pračku zapínáme až při dostatečném naplnění prádlem. Optimální a hygienicky dostačující teplota praní je 40 stupňů. Používání vyvářky, ale i praní na 60 stupňů, lze omezit na praní kojeneckého prádla a plenek a také prádla nemocných.

 Opatřete si perlátory na kohoutky a sprchové hlavice

Prozdušněná voda osvěží a umyje lépe než stejné množství proudu vody bez vzduchu. Zatímco klasická sprchová hlavice vychrlí až 27 litrů za minutu, šetrný typ si vystačí s maximálním průtokem 9,5 litrů. Během pětiminutové sprchy je to úspora bezmála 90 litrů (což může v nákladech představovat až 5 Kč jen za vodu, bez nákladů spojených s ohříváním), přičemž s počtem sprchovacích cyklů v letních měsících násobně roste.

Sókratés: „Kdo chce hýbat světem, musí pohnout nejdříve sám sebou“