Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Nejstarší pohlednice naší obce

Na začátku dubna 2011 nám zaslal elektronickou poštou z Pozořic sběratel pohlednic S.K. naskenovaný POZDRAV Z TŘEBOMYSLIC A ZAČAN, který získal do své sbírky.

Je to doposud nejstarší pohlednice našich obou původních obcí – Třebomyslic a Začan. Podle informace sběratele je pohlednice prošlá poštou v roce 1916, ale vzhledem k tomu, že se jedná o tzv. dlouhou adresu, byla vydána určitě před rokem 1905.

Na pohlednici jsou mezi rozkvetlou větvičkou zobrazeny 3 snímky:

  • První snímek zachycuje kostel s věží, ale ještě bez hodin (věžní hodiny s třemi ciferníky byly zakoupeny v roce 1908, a když byla věž kostela v roce 1931 o 85 cm zvýšena, byl na východní stranu pořízen ciferník čtvrtý). Střecha kostela i kapličky je na snímku ještě pokrytá břidlicí, která v roce 1853 nahradila původní šindelovou krytinu (v letech 1983 a 1989 byla pak střecha pokryta měděným plechem). Před částečně omítnutou hřbitovní zdí stojí děti v dobovém oblečení.
  • Na druhém snímku je místní škola i s ozdobným zdivem nad oběma vchody a s nápisem škola nad hlavním vchodem (ozdobné zdivo nad vchody bylo odstraněno v roce 1919). Před školou je vyfotografováno velké množství školních dětí včetně vyučujících učitelů – ze školní kroniky víme, že například ve školním roce 1908-1909 chodilo do 1. třídy 75 dětí a do 2. třídy 95 dětí, celkem tedy 170 dětí. Z důvodu tak velkého počtu školáků muselo probíhat vyučování „na směny“, tzn. dopoledne i odpoledne. Stávající škola byla dostavěná v roce 1893, měla dvě třídy, kabinet a světnici pro podučitele, byt pro správce školy měl dva pokoje a kuchyň s příslušenstvím.
  • Třetí snímek zachycuje rušnou třebomyslickou ulici, v popředí je větší množství obyvatel včetně dětí i povozu se zapřaženým koněm a v pozadí je pravděpodobně vidět panský dvůr. Kolem zpevněné cesty vede struha, po levé straně je několik vzrostlých  stromů.

Přestože kostel i škola patřily v době vydání pohlednice do Žatčan, je na čelní straně předtištěn nápis „Pozdrav z Třebomyslic“ a k němu je ručně dopsáno „a Začan“.

Další historické pohlednice si můžete prohlédnout pod záložkou Fotogalerie > Historie > Historické pohlednice