Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Historické pohlednice obce

Mezi historické snímky naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou „Fotogalerie“ – „Historie“  přibyly další dvě historické pohlednice. Ke zveřejnění na internetových stránkách obce je poskytl Tomáš Harvánek, pohlednice byly doručeny tak, jak byly určeny, tzn. poštou, takřka po sedmdesáti letech však již elektronickou poštou, na e-mailovou adresu ZatcanyNET@seznam.cz.

Pravděpodobně obě pohlednice vyfotil před rokem 1942 fotograf A. Wirt z Újezdu u Brna. Pohlednice byly vydány společně pro historické obce Zatčany a Třebomyslice, z kterých později vznikly Žatčany a názvy obou obcí jsou na pohlednicích také uvedeny.

První pohlednice je rozdělena na čtyři části. V levé horní části je vyfocena náves s pomníkem Nejsvětější Trojice, v pozadí s kostelem, hostincem a školou, nahoře v pravo je zachycen obchod I. Jouzy, dole vlevo orlovna a vedle ní dole vpravo sokolovna.

Na druhé pohlednici je samostatně zachycena orlovna s původním velkým nápisem OREL a sochou orla.

Jsme rádi, že se s těmito zajímavými snímky nyní může seznámit široká veřejnost na internetových stránkách naší obce, Tomášovi Harvánkovi děkujeme za jejich zaslání a máte-li kdokoliv další podobné zajímavé snímky, pohlednice či dokumenty, neváhejte je rovněž zaslat na výše uvedenou e-mailovou adresu pro zveřejnění na stránkách obce. 

TOPlist