Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Svatební fotografie ze Žatčan a Třebomyslic

Mezi historické snímky z naší obce, založené v hlavní nabídce obecních stránek pod záložkou Fotogalerie / Historie / Svatby, přibyly další zajímavé historické fotografie místních svatebčanů z 1. poloviny 20. století. Doplňující text k jednotlivým snímkům napsal velký žatčanský pamětník a bývalý obecní kronikář pan Josef Sedláček.

 

První snímek zachycuje svatbu Josefa Rorečka a jeho manželky. Nevěsta pocházela z rodiny Blažkových, ženich nebyl zdejší. Po svatbě bydleli na nyní již neobydleném čísle 32 po Heleně Lauterbachové, někdy po roce 1954 se odstěhovali, měli syna a dceru. Přestože byl Josef Roreček obyčejný železniční dělník, zajímal se o kulturu, byl výborným zpěvákem - tenoristou, měl absolutní hudební sluch, byl zaníceným divadelním amatérem, hrával v dechové hudbě na lesní roh. Pamětníci mohou na snímku poznat členy Blažkovy rodiny. První dole vlevo je Otakar Krupica, starosta Žatčan v letech 1933 - 1945, na konci této řady je jeho manželka Marie, rozená Blažková. Ve vrchní řadě stojí jejich dcera Miluška, provdaná Dostálová, dodnes žijící na Zahradech atd. Fotografii poskytla Ing. Marie Jurečková Ph.D.

Následující svatební fotografie Ignáce Sedláčka s manželkou Emilií byla pořízená pravděpodobně v 1931, tedy před rokem 1932, kdy se jim narodila první dcera Marie. Sedláčkovi měli ještě dceru Emilii, obě žijí v Brně. Na levé straně stojí příbuzný nevěsty Mikuláš Krejčí (starší družba), kterého si mnozí pamatují jako údržbáře v zemědělském družstvě. Vedle něho je sestra ženicha Anežka (starší družička), později provdaná za Mikuláše Sedláčka na Zahradech.

Třetí snímek z roku 1935 zobrazuje svatbu Františka Zezuly a Štěpánky Čumpové. Skupinová fotografie všech svatebních hostů ukazuje, že to byla svatba veliká. Proč také ne. Nevěsta Štěpánka byla dcerou zámožných zemědělců Františka a Františky Čumpových z čísla 15, ženich byl všeobecně vážený učitel František Zezula z č. 176. Obě rodiny měli široké příbuzenstvo a také mnoho přátel. Pamětníci mohou mezi svatebčany najít mnoho známých tváří. Josef Sedláček (vlastník fotografie) jen skromně upozorňuje, že na okraji vlevo dole stojí 2 malí stejně oblečení bratři, Cyril a Pepík, za nimi sedí jejich maminka. Novomanželům Zezulovým se v roce 1936 narodila jediná dcera Štěpánka.

Čtvrtá fotografie byla pořízená před vjezdem do panského dvora v Žatčanech č.p. 28 a zachycuje společný snímek svatebčanů na svatbě Jana Rozprýma (*1903).

Na pátém snímku jsou vyfotografováni svatebčané na svatbě Stanislava Binka ze Žatčan z č.p. 5 a Filomeny Lízalové z Třebomyslic č.p. 4.

Šestý snímek byl pořízen v roce 1924 a zachycuje skupinový snímek svatebčanů na svatbě Klimenta Sýkory z Třebomyslic a slečny Ludmily Oujezdské z Měnína.

Uvedené fotografie si pozorně prohlédněte, možná na nich naleznete známé tváře svých předků …

Svatba Josefa Rorečka
Svatba Josefa Rorečka
 
Svatba Ignáce Sedláčka
Svatba Ignáce Sedláčka
 
Svatba Františka Zezuly
Svatba Františka Zezuly
 
Svatba Jana Rozprýma
Svatba Jana Rozprýma
 
Svatba Stanislava Binka
Svatba Stanislava Binka
 
Svatba Klimenta Sýkory
Svatba Klimenta Sýkory