Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Zápis z 1. jednání Rozvojového výboru Zastupitelstva obce

Jednání proběhlo 10. ledna 2011 v zasedací místnosti OÚ Žatčany od 19:00 do 21:40 hodin.

  Zápis v pdf souboru naleznete zde 

Přítomni: Zdeněk Sýkora, František Poláček, Jaroslav Osička, Ondřej Ryba, Oldřich Zapoměl, Jan Binek.

Hlavním bodem jednání byla diskuze k rozvojovým aktivitám obce v nejbližším období, posouzení připravenosti projektů k realizaci a zvážení reálných možností využít aktuálních dotačních zdrojů.

Výbor nepřijal žádné usnesení.

 Přehled projednávaných témat:

1)     Projekt na dokončení biokoridorů: Firma Atelier Fontes, s. r. o. operativně zpracuje projekt (v ceně do 200 tis. Kč). Na vlastní realizaci postačuje jednoduché stavební řízení. Realizace bude ze 100 % kryta dotací a měla by být zvládnuta ještě v letošním roce. Projekt se týká pásu biokoridorů v oblasti jižní a jihovýchodní hranice katastru obce.

2)     Byla diskutována otázka úvodního úseku výstavby asfaltové cesty od sokolovny do polí (cca 100 m), a to zejména z hlediska, zda by vybudování komunikace napomohlo k získání dotace na realizaci zbývající části cesty kolem drůbežárny až k Hranečnickému potoku (Pozemkový fond totiž podporuje výstavbu komunikací pouze mimo zastavěné území obce).

3)     Byly řešeny možnosti obnovy, umístění a rozšíření dětských hřišť. U dětského hřiště na návsi je otázkou bezpečnost vůči kolizi vozidel v zatáčce hlavní silnice. Některé herní prvky bude nutné v blízké době z hlediska bezpečnosti nahradit. Další herní prvky by výhledově měly vzniknout v okolí fotbalového hřiště. Dětské hřiště by mohlo vzniknout i v parku Na dolech (na Kouskách) – zde musí jeho vybudování předcházet revitalizace parku (je třeba zpracovat studie, stromy by po dohodě mohli vytěžit místní občané na otop).

4)     Nejurgentnějším tématem byla otázka dokončení plynofikace Šanhaje. Vzhledem k tomu, že projekt na prodloužení plynového řádu k již postaveným domům je již ve stavebním řízení, výbor se shodl, že úpravy tohoto projektu již nejsou vhodné. Vzhledem k brzké výstavbě tří domů na konci ulice je nutné zpracovat nový projekt, který by koncepčně řešil všechny sítě v dané oblasti tak, aby jejich prodloužení bylo sladěno s vybudováním zpevněné komunikace (tento závazek obce je podmínkou pro vydání stavebního povolení zmíněným třem stavebníkům). Dopravně bude Šanhaj do budoucna řešena jako jednosměrná ulice.

5)     Územní plán obce bude zjednodušeným způsobem transformován do podoby požadované stavebním zákonem č. 183/2006 Sb.

6)     Vzhledem k dalšímu rozvoji obce a zlepšování okolí obce by obec měla pravidelně investovat do výkupu dostupných pozemků (např. v částce 200 – 300 tis. Kč ročně). Pozemky by byly konkrétně využity pro případnou směnu a také pro další budování klidových zón a zón zeleně v obci. V nejbližší době by se tak jednalo o pozemky pod rybníkem (obec vlastní pouze jeden pruh pod rybníkem) či o pozemek na Dvaadvacítce (obec zde již část plochy vlastní, při získání další plochy by obec zvýšila šanci, že po uvolnění církevního majetku jí bude od státu převedena zbývající část).

7)     Budova starého OÚ je po ukončení činnosti kadeřnictví bez využití. Je třeba nabídnout budovu k pronájmu. Variantou je i využití prostor za budovou k parkování obecní techniky (v takovém případě by bylo vhodné vybudovat ve dvoře přístřešek, k využitelnosti budovy by přispělo i zajištění přístupu zezadu od Kousků odkoupením části pozemku sousedního domu).

8)     Vzhledem k hojnému využívání obslužné asfaltové komunikace za Cézavou („cyklostezky“) různými návštěvníky, kteří parkují automobily kolem komunikace u mostů na začátku a na konci komunikace, by bylo vhodné přizpůsobit v příslušných místech plochy na parkování (postačující by bylo pouze zpevnění plochy kamennou drtí).

9)     Výbor doporučil zahájit práce na Strategii rozvoje obce Žatčany, která by rozplánovala rozvojové aktivity do příštích let, tak, aby mohly být efektivně plněny jednotlivé rozvojové cíle (strategie je i podmínkou některých dotačních žádostí). Jan Binek byl pověřen, aby do příštího jednání připravil návrh struktury a způsobu zpracování strategie, případně zaslal členům výboru související podklady. Výbor poté zformuluje doporučení pro postup zastupitelstva v této oblasti.

 Příští rozvojový výbor bude 3. února v 19 hodin v zasedací místnosti OÚ Žatčany.

Zapsal Ing. Jan Binek, Ph.D.