Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

O obci

První zmínka o obci Žatčany pochází z roku 1131.

O dřívějším osídlení území svědčí nález keltského bojovníka – velmože z 3. století před naším letopočtem. Místo, na kterém obec leží, není asi náhodné, bylo vybráno našimi předky na úrodné půdě v blízkosti velké vodní plochy. Modrá barva a ryby jsou dochovány ve znaku obce.

Za dobu své existence prodělala obec řadu významných událostí. Již před rokem 1247 zde byl vystaven kostel a fara, v roce 1248 sem byl opět výnosem krále Václava přemístěn velký trh lovné zvěře, v roce 1616 celá ves (mimo 28 lidí) vymřela morovou epidemií, v roce 1805 po hrázi kolem rybníka utíkala poražená vojska spojenců při bitvě u Slavkova.

 Z chráněných památkových objektů lze vyjmenovat kostel Nejsvětější Trojice s historickým dodnes funkčním hřbitovem, kapli sv. Maří Magdaleny a starý kamenný kříž u kostela. Významným objektem je i bývalý mlýn na hrázi původního rybníka. Ve štítě mlýna je zazděno pět železných dělových koulí ze slavkovské bitvy tří císařů.

Přírodní zvláštností je významný krajinný prvek – písky, rostlinné společenství vyrostlé na vytěženém plovoucím písku z doby těžby ropy. Do východního okraje katastru obce zasahuje okraj hořkovodního území minerální vody Šaratica.