Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

U Dvora

Úvodní stránka > O obci > Místní názvy > U Dvora >

U DVORA

Název vychází z historické skutečnosti, že na samém západním konci vesnice stával panský dvůr, v roce 1877 jej koupilo Biskupství brněnské, teď je ve správě Pozemkového fondu. Celému okolí panství se říkalo u dvora, odtud je převzato do názvu ulice.

Poloha: Ulice začíná Rychlíkovým domem č. 253 za autobusovou čekárnou a končí u objektu dvora.

Nejstarší zástavba - samota

V dřívějších dobách nebyly v místě žádné domy, pouze samota s mlýnem Na hrázi poháněným vodou z rybníka. Když byl v roce 1834 rybník vypuštěn, byly ke zrušenému mlýnu postaveny hospodářské budovy a továrna na sušení čekanky a řepy. Samota, jako součást Žatčan, dostala popisné číslo 28. Až po roce 1890 se samota rozrostla o jeden bytový dům s číslem 80, to když byla továrna na čekanku zrušena a budova přestavěna na byty pro pracovníky zemědělského dvora (dnešní bytovka ,,Bílý dům“).

V roce 1937 byly po levé straně ulice postaveny 2 domy:

číslo 245 - František Mandelík (nyní Růžičkovi)

číslo 247- Jan Rozprým (nyní Klíčovi).

Po roce 1945 připadl biskupský dvůr státu, hospodařily na něm státní statky, které pro své zaměstnance postavily dřevěný dvojdomek. Když statky přestaly v obci působit, domek si koupili nynější vlastníci:

číslo 250 - Lubomír Lauterbach

číslo 251 - Josef Cagaš.

Od roku 1960 se ulice začala rychle rozrůstat. První vilku č.253 postavil Květoslav Rychlík, postupně vedle něho bylo po pravé straně ke dvoru postaveno dalších 7 domů. Tím byla pravá strana ulice zastavěna. Po levé straně si první vilku postavil v roce 1979 Gabriel Lauterbach č. 293, dalších šest novostaveb vzniklo do roku 1997.

Současnost: V ulici je koncem roku 2006 22 domů, z toho je 18 trvale obydlených s 75 občany, v jediném bytovém domě obce č. 80 žije 13 občanů. Před dokončením je nová vilka Pavla Domši z Brna. V bývalém biskupském dvoře má sídlo ZD a další 4 podniky, areál bývalého střediska živočišné výroby a zahradnictví naproti směrem k Ropě se postupně rozprodává, vzniká zde podnikatelská zóna.

edsedou MNV byl 14 let (1976-1990) František Svoboda z č. 260, původním povoláním dělník.

Kulturní památkou slavkovského bojiště je bývalý mlýn Na hrázi, v jehož štítě je zazděno pět dělových koulí z napoleonské války. Kromě nové střechy je objekt ve špatném stavu. Pozemkový fond nechce do oprav investovat, čeká jak dopadnou církevní restituce.

V roce 2007 napsal Josef Sedláček, kronikář obce