Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

100 let SDH

Úvodní stránka > Spolky a sdružení > Hasiči SDH > Články > 100 let SDH >

Oslava 100. výročí založení  hasičského sboru

 Sté výročí trvání nejstaršího činného spolku v obci si místní hasiči spolu s okolními sbory a četnými příznivci připomněli v neděli 23.června 2002. SDH byl založen v dubnu 1902.

Program slavnosti:

1. Celodenní výstava dokumentů a fotografií staré a nové techniky v sále orlovny

2. 14,00 hod. - námětové cvičení na budovu orlovny

3. 15,30 hod. - ukázka staré a nové techniky v akci na hřišti

4. 16,30 hod. - ukázky soutěžních cvičení družstev na hřišti

5. 18,00 hod. - beseda o historii v orlovně

Divácky nejpřitažlivější bylo námětové cvičení simulující výbuch plynového kotle v orlovně. Po vyhlášení poplachu se k budově dostavila nejdříve místní požární jednotka, vzápětí přijel profesionální sbor s moderní technikou ze Židlochovic, následovali hasiči z Moutnic, Sokolnic, Blučiny, Újezda, druhé vozidlo ze Židlochovic a jednotka z Hrušovan. Nakonec přijeli s koňským potahem, ruční stříkačkou a ve starých uniformách hasiči z Kobylnic. Vodu pro doplňování automobilových cisteren čerpali místní hasiči hadicemi z požární nádrže na Zahradách. Policie odklonila dopravu, 10 požárních vozidel s posádkami se pohybovalo v okruhu budovy, všechno probíhalo, jako kdyby ke skutečné události došlo. K případu přijelo zpravodajství České televize a zástupci tisku. Zajímavou ukázku, která se v obci v tak velkém rozsahu ještě nikdy neuskutečnila, sledovali četní diváci a hlavně pro děti to byla mimořádná událost. Byla obdivována také velká obětavost hasičů, kteří se museli v tropickém vedru (kolem 33°C) pohybovat v předepsané výstroji.

Po skončení námětového cvičení se účastníci přesunuli na hřiště, po vyhodnocení zákroku pak předvedli ukázku techniky a soutěžních disciplín družstev.

Výstava dokumentů a fotografií ukázala na bohatou historii hasičského sboru, exponáty zaplnily všechny stěny orelské tělocvičny.

Ke slavnosti byla na budově kabin provedena nová barevná fasáda, v klubovně sboru byly ukončeny stavební úpravy a malby.

Velká slavnost důstojně završila stoleté trvání spolku, který náročnou dobrovolnou službou pomáhá chránit občany a jejich majetky před přírodními živly.