Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

2. světová válka

Úvodní stránka > O obci > Události z historie > 2. světová válka >

Sborník vzpomínek pamětníků - občanů Žatčan na 2. světovou válku

Sborník je sestaven ze vzpomínek pamětníků na 2. světovou válku a zejména na osvobozování naší obce Rudou armádou  23. dubna 1945. Připojena je také stať z brožury ,,Žatčany v minulosti a současnosti” ,  výpisy ze školní ,  farní a obecní kroniky vztahující se  k válečným událostem. V závěru jsou krátce uvedeny válečné příběhy , které mi  vyprávěli různí pamětníci.

Vzpomínky občanů jsou uváděny téměř doslovně tak, jak si je pamatovali, v podrobnostech se mohou od sebe lišit. Zaměřují se především na přechod fronty a osvobození obce. Do sborníku přispělo 11 občanů, někteří své vzpomínky napsali, jiní mi svoje zážitky vyprávěli.

Pamětníci si jistě vzpomínají i na mnoho dalších událostí kolem války, stačí s nimi kolem toho zavést řeč. Možná by takto vznikla objemná kniha.

Uváděné zážitky mají ukázat na neradostný život v době okupace a na škody, které válka napáchala. Naštěstí nebyly v naší obci oběti na životech proti okolním vesnicím tak veliké, i materiální škody při osvobozování obce byly únosné.

Vzpomínky jsou určeny především poválečné generaci, která hrůzy fašistického teroru a válečného běsnění přímo nepoznala a dovídá se o nich jen zprostředkovaně vyprávěním svých starších příbuzných. Za 60 let od skončení války řady pamětníků prořídly, za dalších 20 let se s těmito lidmi nejspíše už nepotkáme. Vzpomínky zaznamenané v tomto útlém sborníku se stávají jediným dochovaným písemným vyprávěním o 6 leté německé okupaci do skončení 2. světové války .

Děkuji všem občanům, kteří do sborníku ochotně přispěli, bohužel pan František Heger a paní Hedvika Zapomělová  už nejsou mezi námi.

 Josef Sedláček, kronikář obce

 

Vzpomínky Františka Hegera * 1922 + 2004

Vzpomínky Anny Jamborové * 1928

Vzpomínky Václava Klanici * 1929