Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Obecně závazná vyhláška obce Žatčany č. 2003/1

o místním poplatku za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů

Zastupitelstvo obce Žatčany se na svém zasedání dne 10.12.2003 usneslo vydat podle § 84 odst. 2 písm.i) zákona č. 128/2000 Sb., o obcích ( obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů, a na základě § 14 odst. 2 zákona 565/90 Sb., o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku:

Článek 1
Předmět a působnost vyhlášky

Tato obecně závazná vyhláška ( dále jen „vyhláška “) stanoví místní poplatek za provoz systému shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů ( dále jen „poplatek “) na území obce Žatčany ( dále jen „obce“) a upravuje podrobnosti vybírání poplatku, zejména stanoví konkrétní sazbu poplatku, ohlašovací povinnost ke vzniku a zániku poplatkové povinnosti, splatnost a osvobození od poplatku.

Článek 2
Poplatník

Poplatníkem je:

  1. fyzická osoba, která má v obci trvalý pobyt; za domácnost může být poplatek odveden společným zástupcem, za rodinný nebo bytový dům vlastníkem nebo správcem; tyto osoby jsou obci povinny oznámit jména a data narození osob, za který poplatek odvádějí,
  2. fyzická osoba, která má na území obce ve vlastnictví stavbu určenou nebo sloužící k individuální rekreaci, ve které není hlášena k trvalému pobytu žádná fyzická osoba ( dále jen „stavba “). Má –li k této stavbě vlastnické právo více osob, jsou povinny platit poplatek společně a nerozdílně, a to ve výši odpovídající poplatku za jednu fyzickou osobu.

Článek 3
Správa poplatku

  1. Správcem poplatku je obec Žatčany.
  2. O řízení ve věcech poplatku platí zvláštní předpisy 1), pokud zákon č. 565/1990 Sb.,o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů, nestanoví jinak.
  3. Řízení o poplatku vykonává Obecní úřad Žatčany.

Článek 4
Sazba poplatku

  1. Sazba poplatku pro poplatníka podle článku 2 písmeno a) a b) této vyhláška činí 400,- Kč za kalendářní rok a je tvořena:
    1. z částky 250,- Kč za osobu a kalendářní rok a
    2. z částky 150,- Kč stanovené na základě skutečných nákladů obce předcházejícího roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu (dále jen „skutečné náklady“). Rozúčtování skutečných nákladů tvoří přílohu č. 1 této vyhlášky a je její nedílnou součástí.
  2. V případě změny místa trvalého pobytu nebo změny vlastnictví stavby, která je určena nebo slouží k individuální rekreaci v průběhu kalendářního roku, se uhradí poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu kalendářních měsíců trvalého pobytu nebo vlastnictví stavby v příslušném kalendářním roce. Dojde-li ke změně v průběhu kalendářního měsíce, je pro stanovení počtu měsíců rozhodný stav na konci tohoto měsíce.

Článek 5
Osvobození od poplatku a jeho prominutí

  1. Od poplatku jsou osvobozeny děti ve věku do 15-ti let. Děti, které dosáhnou věku 15-ti let v průběhu roku jsou osvobozeny po celý kalendářní rok.
  2. Od poplatku jsou osvobozeny fyzické osoby, které se prokazatelně na území obce celý kalendářní rok nezdržují.
  3. Obec může na žádost poplatníka poplatek nebo jeho příslušenství z důvodu odstranění tvrdosti zcela nebo zčásti prominout.

Článek 6
Splatnost poplatku

  1. Poplatek je splatný jednorázově nejpozději do 31. března kalendářního roku.
  2. Vznikne-li povinnost uhradit poplatek během roku, uhradí jej poplatník do 30 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti.
  3. Poplatek lze zaplatit v hotovosti v pokladně Obecního úřadu Žatčany nebo jinými způsoby stanovenými zvláštním předpisem 1). Variabilním symbolem je rodné číslo poplatníka.

Článek 7
Ohlašovací povinnost

  1. Poplatník podle článku 2 písm. a) této vyhlášky je povinen oznámit správci poplatku vznik a zánik poplatkové povinnosti v důsledku vzniku nebo zániku trvalého pobytu v obci, a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy k němu došlo. V oznámení uvede své jméno, příjmení, bydliště a rodné číslo.
  2. Poplatník podle článku 2 písm. b) této vyhlášky je povinen oznámit správci poplatku vznik a zánik jeho poplatkové povinnosti v důsledku změny vlastnictví ke stavbě určené nebo sloužící individuální rekreaci, a to nejpozději do 30 dnů ode dne, kdy tato změna nastala. V oznámení uvede své jméno, příjmení, bydliště, rodné číslo a dále evidenční nebo popisné číslo stavby určené nebo sloužící k individuální rekreaci, kterou vlastní, a není-li stavba takto označena, číslo parcely pozemku, na kterém se stavba nachází.
  3. Vznik a zánik nároku na osvobození od poplatku je poplatník povinen správci poplatku oznámit ve lhůtě 30 dnů ode dne, kdy nastala skutečnost rozhodná pro vznik nebo zánik nároku.

Článek 8
Společná ustanovení

  1. Nebudou-li poplatky zaplaceny včas nebo ve správné výši, vyměří obec poplatek platebním výměrem. Včas nezaplacené poplatky může obec zvýšit až na trojnásobek. Vyměřené poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.
  2. Pokud poplatník nesplní svoji poplatkovou povinnost stanovenou obecně závaznou vyhláškou obce, lze dlužné částky vyměřit nebo doměřit do 3 let od konce kalendářního roku, ve kterém povinnost vznikla.
  3. Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření nebo doměření poplatku, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník nebo plátce o tomto úkonu uvědoměn. Vyměřit a doměřit poplatek lze nejpozději do 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.
  4. Kontrolu osob podléhající poplatkové povinnosti vykonává správce poplatku.

Článek 9
Závěrečná ustanovení

  1. Tato obecně závazná vyhláška nabývá účinnosti dne 1.1.2004.
  2. Dnem účinnosti této vyhlášky se ruší obecně závazná vyhláška obce Žatčany č. 1/2002 o místním poplatku za provoz systému, shromažďování, sběru, přepravy, třídění, využívání a odstraňování komunálních odpadů.

 

Ing. Oldřich Zapoměl starosta obce
Petr Jaša místostarosta

1) zákon č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků, ve znění pozdějších předpisů

Vyvěšeno: 12.12.2003
Sňato: 30.12.2003