Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Mužácký soubor

Mužácký soubor

Myšlenka založit mužský pěvecký sbor, který zpívá lidové písně, zrála poměrně dlouho.

Až teprve po našem prvním krojovaném plese v roce 2011 se muži dohodli, že se do toho pustí a začali jednat. Oslovili známé, o kterých věděli, že mají rádi lidovou píseň a rádi zpívají, začali se pravidelně scházet v ateliéru p. Libora Jaroše a pilně trénovali.

Do svého repertoáru zařadili převážně písně z Brněnska, Žatčan a blízkého okolí. Zpívají písně vojenské, hodové, o lásce apod. O výběr písní, čistotu stylu a přednesu se stará zejména pan Jan Zezula.

Věkové složení je různé, od mladých stárků až po zkušené starší zpěváky. Přibližný počet je 10 – 15. Oblečeni jsou v bílé košile, červené nebo tmavomodré kordule, černé kalhoty, na hlavách mají černé klobouky.

Nově založený soubor již prošel svým křtem na veřejnosti. Zúčastnil se festivalu Brněnsko tančí a zpívá, který se konal na Staré radnici v Brně dne 9. 6. 2011. Našim mužům se dostalo cti celý koncert zahajovat. A podle bouřlivého potlesku a ohlasu četného publika byla znát vřelá odezva. Celé vystoupení se jim skutečně podařilo.

 Mužáci ze Žatčan byli slyšet i o letošních hodech.

Je před nimi ještě hodně práce. Vždyť náš region oplývá krásnými a ještě mnohdy neobjevenými písněmi. Také přemýšlejí o oficiálním názvu souboru. Těšíme se na jejich další vystoupení a věříme, že jim jejich elán vydrží i do dalšího období.

Vladimíra Sedláčková


Vystoupení žatčanského mužáckého sboru na oslavách 880 let od první písemné zmínky o obci, konané v Žatčanech na návsi v neděli 2.10.2011: