Nabídka:


MAPA OBCE ŽATČANY

Rozpočet obce

FIRMY V NAŠÍ OBCI
 

Počasí Brno - Slunečno.cz

Mateřské centrum Budulínek

Cena a kvalita vody

STATISTIKA:

TOPlist  

Obecně závazná vyhláška obce Žatčany č. 2004/1

o místních poplatcích

Zastupitelstvo obce Žatčany se na svém zasedání dne 14. 4. 2004 usneslo vydat v souladu s ustanovením §14 odst. 2) zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen "zákon o místních poplatcích") a v souladu s ustanovením § 10, písm. d) zákona číslo 128/2000 Sb., zákona o obcích (obecní zřízení),ve znění pozdějších předpisů, tuto obecně závaznou vyhlášku (dále jen „vyhláška“)

Oddíl I
Základní ustanovení

Článek 1

Obec Žatčany vybírá tyto místní poplatky( dále jen poplatky):

  1. poplatek ze psů,
  2. poplatek za užívání veřejného prostranství,
  3. poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj.

Oddíl II
Poplatek ze psů

Článek 2
Předmět poplatku

Poplatku podléhají psi starší 3 měsíců.

Článek 3
Poplatník

Poplatníkem poplatku ze psů je držitel psa. Držitelem je fyzická nebo právnická osoba, která má na území obce Žatčany trvalý pobyt nebo sídlo.

Článek 4
Ohlašovací povinnost

  1. Poplatník je povinen podat hlášení k poplatku ze psů do 30 dnů ode dne vzniku poplatkové povinnosti správci poplatku. Je rovněž povinen oznámit každou skutečnost, která má vliv na výši poplatků do 30 dnů od jejího vzniku.

Článek 5
Sazba poplatku

Sazba poplatků činí ročně:
za psa ...................................................................................................... 50,- Kč

Článek 6
Vznik a zánik poplatkové povinnosti

  1. Poplatek ze psa je splatný do 31. března každého roku.
  2. V případě držení psa po dobu kratší než jeden rok platí se poplatek v poměrné výši, která odpovídá počtu i započatých kalendářních měsíců. Splatnost poplatků ze psů, vznikne -li poplatková povinnost během roku , je do patnáctého dne následujícího měsíce.

Oddíl III
Poplatek za užívání veřejného prostranství

Článek 7
Předmět poplatku

  1. Poplatek za užívání veřejného prostranství se vybírá za zvláštní užívání veřejného prostranství, [1] kterým se rozumí umístění zařízení sloužících k poskytování služeb, umístění stavebních, prodejních nebo reklamních zařízení, zařízení cirkusů, lunaparků a jiných obdobných atrakcí, umístění skládek, vyhrazení trvalého parkovacího místa a užívání tohoto prostranství pro kulturní, sportovní a reklamní akce nebo potřeby tvorby filmových a televizních děl.
  2. Z akcí pořádaných na veřejném prostranství, jejichž výtěžek je určen na charitativní a veřejně prospěšné účely, se poplatek neplatí.
  3. Seznam pozemků, které jsou veřejným prostranstvím jsou uvedeny v příloze č. 1 této vyhlášky.
  4. Poplatek za užívání veřejného prostranství platí fyzické, nebo právnické osoby, které užívají veřejné prostranství způsobem uvedeným v odstavci 1). Užívá-li tutéž část veřejného prostranství několik uživatelů, odpovídají za placení celého poplatku společně a nerozdílně. Správce poplatku může uložit zaplacení poplatku kterémukoliv z nich.
  5. Poplatek se vybírá počínaje dnem, kdy začalo užívání veřejného prostranství do dne, kdy poplatník užívání veřejného prostranství ukončil, zařízení odstranil a uvedl prostranství do původního stavu. Pozemek musí být urovnán, oset trávou apod.

Článek 8
Sazby poplatku

  1. Sazby poplatku činí:
    1. za umístění zařízení k poskytování prodeje a služeb 5 Kč/m2 za den, 50 Kč za týden
    2. za umístění cirkusů, lunaparků a.jiných obdobných atrakcí 1Kč/m2 za den, 1000 Kč za týden
    3. za umístění skládek 0,5 Kč/m2 za den,100 Kč za měsíc
    4. za vyhrazení trvalého parkovacího místa 0,3 Kč/m2 za den,100 Kč za měsíc

Článek 9
Osvobození od poplatku

  1. Od poplatku jsou osvobozeny osoby zdravotně postižené [2], kterým bylo vyhrazeno trvalé parkovací místo na veřejném prostranství.
  2. Od poplatku je osvobozen majitel nemovitosti provádějící stavební práce na uvedené nemovitosti po dobu 36 měsíců od data nabytí právní moci stavebního povolení. Toto osvobození se týká pouze veřejného prostranství, které bylo rozhodnutím obce majiteli stavebního povolení vymezeno.
  3. Od poplatku je osvobozen majitel nemovitosti provádějící výkopové práce na veřejném prostranství, který tyto práce provádí na základě stavebního povolení, po dobu 30 dnů ode zahájení výkopových prací.
  4. Od poplatku za užívání veřejného prostranství pro sportovní a kulturní akce jsou osvobozeny neziskové, veřejně prospěšné organizace (například Sokol, Orel, SRPŠ, školy, myslivecké sdružení, sdružení hasičů apod.).
  5. Krátkodobé umístění skládky do 1 týdne poplatku nepodléhá.

Článek 10
Oznamovací povinnost

  1. Každý, kdo užívá veřejné prostranství ve smyslu odstavce 1) článku 7. je povinen oznámit správci poplatku zvláštní užívání veřejného prostranství nejpozději v den vzniku poplatkové povinnosti. Zánik poplatkové povinnosti je uživatel povinen správci poplatku oznámit do 3 dnů po skončení užívání. Tato povinnost se týká i těch osob, které jsou od poplatku osvobozeni.
  2. Poplatník je povinen sdělit své jméno, příjmení, nebo název právnické osoby, bydliště nebo sídlo, IČO. Jde-li o právnickou osobu, nebo fyzickou osobu která je podnikatelským subjektem, uvede též čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou vedeny peněžní prostředky z její podnikatelské činnosti.

Článek 11
Způsob úhrady

  1. Poplatek dle článku 8. je splatný v jedné splátce, přičemž splátka je splatná nejpozději v den, kdy bylo s užíváním veřejného prostranství započato, před samotným započetím užívání. Poplatek lze platit dle § 59 zák.č. 337/1992 Sb., o správě daní a poplatků ve znění pozdějších předpisů, následovně:
    1. bezhotovostním převodem z účtu vedeného u banky na příslušný účet správce daně
    2. v hotovosti l. prostřednictvím banky nebo držitele poštovní licence na příslušný účet správce daně
  2. osobám pověřeným správcem daně výhradně přijímat od daňových dlužníků platby na daň v hotovosti.Na přijatou platbu je správce daně povinen vydat potvrzení.
  3. výkonnému úředníku při výkonu exekuce, jde-li o platby, které mají být exekucí
    vymoženy a není-li v exekučním příkaze nařízeno jinak
  4. pracovníku správce daně v blokovém řízení
    1. přeplatkem na jiné dani.

Oddíl IV
Poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj

Článek 12
Předmět poplatku

Poplatek za provozovaný výherní hrací přístroj se vybírá za každý povolený hrací přístroj ve smyslu zák. 202/1990 Sb. ve znění pozdějších právních předpisů.

Článek 13
Poplatník

Poplatek za výherní hrací přístroj hradí provozovatel.

Článek 14
Ohlašovací povinnost

  1. Provozovatel je povinen písemně ve lhůtě do 30 dnů ohlásit správci poplatku uvedení výherního hracího přístroje do provozu.
  2. Při splnění ohlašovací povinnosti je provozovatel povinen sdělit správci poplatku název a sídlo provozovatele, IČO a uvede též čísla účtů u peněžních ústavů, na nichž jsou vedeny peněžní prostředky z jeho podnikatelské činnosti.
  3. Provozovatel je povinen do lhůty 30 dnů písemně oznámit správci poplatku ukončení provozování výherního hracího přístroje, tj. zánik své poplatkové povinnosti.

Článek 15
Sazba poplatku

Sazba poplatku za každý provozovaný výherní hrací přístroj činí 5.000,- Kč na tři měsíce. V případě provozování výherního hracího přístroje po dobu kratší než tři měsíce, bude poplatek vyměřen v poměrné výši.

Článek 16
Vznik a zánik poplatkové povinnosti

  1. Poplatek se platí ode dne, ve kterém poplatková povinnost vznikla.
  2. Poplatková povinnost zaniká dnem ukončení provozu výherního hracího přístroje. Zjištěný přeplatek na poplatku se vrací na základě žádosti poplatníka, činí-li více než 50,- Kč, při čemž musí být splněny další náležitosti dle zákona o správě daní a poplatků (např. neexistence jiného dluhu na dani u téhož poplatníka)

Článek 17
Splatnost poplatku

  1. Poplatek je splatný:
    1. při povolení výherního hracího přístroje na dobu nejdéle tří měsíců: 
      • do 30 dnů ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
    2. při povolení výherního hracího přístroje na dobu nejdéle šesti měsíců: 
      • poplatek za první tři měsíce provozu - do 30 dnů ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
      • poplatek za další tři měsíce provozu - do tří měsíců ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
    3. při povolení výherního hracího přístroje na dobu nejdéle dvanácti měsíců: 
      • poplatek za první tři měsíce provozu - do 30 dnů ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
      • poplatek za druhé tři měsíce - do tří měsíců ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
      • poplatek za třetí tři měsíce - do šesti měsíců ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
      • poplatek za čtvrté tři měsíce provozu - do devíti měsíců ode dne, kdy poplatková povinnost vznikla,
  2. Poplatek může být uhrazen provozovatelem i jednorázově.

Oddíl V
Ustanovení společná a závěrečná

Článek 18

  1. Nebudou-li poplatky zaplaceny (odvedeny) včas, nebo ve správné výši, vyměří správce poplatku vždy poplatek platebním výměrem. Včas nezaplacené (neodvedené) poplatky nebo jejich nezaplacená (neodvedená) část se zvyšuje na trojnásobek. Vyměřené poplatky se zaokrouhlují na celé koruny nahoru.
  2. Tomu, kdo nesplní ve lhůtě stanovené touto vyhláškou, zvláštním daňovým zákonem, nebo rozhodnutím podle těchto předpisů povinnost nepeněžité povahy, může správce poplatku uložit pokutu ve smyslu ustanovení §37 a §37a zákona č. 337/1992 Sb., ve znění pozdějších předpisů.
  3. Pokutu lze uložit opakovaně až do celkové výše 2.000.000,- Kč. Opakovaně lze pokutu uložit, nevedlo-li dosavadní uložení pokuty k nápravě a protiprávní stav trvá.

Článek 19

Správce poplatku může na žádost poplatníka z důvodu odstranění tvrdosti poplatek nebo jeho příslušenství zcela nebo částečně prominout.

Článek 20

  1. Pokud poplatník nebo plátce nesplní svoji poplatkovou povinnost stanovenou touto obecně závaznou vyhláškou, lze dlužné částky vyměřit nebo doměřit do 3 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.
  2. Byl-li před uplynutím této lhůty učiněn úkon směřující k vyměření nebo doměření poplatku, běží tříletá lhůta znovu od konce roku, v němž byl poplatník nebo plátce o tomto úkonu písemně uvědoměn.
  3. Vyměřit a doměřit poplatek lze nejpozději do 10 let od konce kalendářního roku, ve kterém poplatková povinnost vznikla.

Článek 21

  1. Dnem účinnosti této vyhlášky se ruší obecně závazná vyhláška obce Žatčany 2/2003 o místních poplatcích.
  2. Tato vyhláška z důvodu naléhavého obecného zájmu nabývá účinnosti dnem vyhlášení.

 

Ing. Oldřich Zapoměl starosta obce
Petr Jaša místostarosta

Poznámky:
[1] § 34 zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení).
[2] § 86 zákona číslo 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů

Datum vyvěšení vyhlášky: 21.4.2004
Datum sejmutí vyhlášky: 11.5.2004